Menu Zavřít

K žádosti o odklad brexitu panuje mezi státy EU neshoda. Mimořádný summit ale není v plánu

25. 10. 2019
Autor: čtk

Velvyslanci unijních zemí se dnes nedohodli na postoji k britské žádosti o odklad odchodu země z EU. Diplomaté budou pokračovat v jednáních v pondělí, kdy bude britský parlament hlasovat o vypsání předčasných voleb. Některé země chtějí s rozhodnutím počkat na to, zda parlament prosincové volby schválí. Svolání mimořádného summitu členské státy neplánují.

Nyní platí termín brexitu 31. října, bez rozhodnutí o odkladu už by tedy Velká Británie za týden nebyla členskou zemí EU.

Podle zdroje obeznámeného s průběhem dnešní schůzky se unijní diplomaté shodli na tom, že se pokusí „nalézt shodu začátkem příštího týdne“. „Chceme dále pokračovat prostřednictvím písemné procedury,“ uvedl jeden z unijních diplomatů.

Jaké by podle vás bylo nejlepší řešení brexitu?

Písemné schválení nejvýše tříměsíčního odkladu doporučil členským státům předseda Evropské rady Donald Tusk. Jeho návrh, který dnes měli velvyslanci na stole, počítal s tím, že by Británie mohla evropský blok opustit i dříve, pokud by ratifikovala výstupní dohodu uzavřenou minulý týden.

Námitky dávala před jednáním najevo zvláště Francie, která chtěla co možno nejkratší a pádně zdůvodněné prodloužení britského členství v EU.

Čtěte také:

Stejný návrh jako v sobotu. Šéf britského parlamentu Bercow zrušil debatu o brexitové dohodě

Smrtící koktejl pro Británii: Johnson, brexit a skotský nacionalismus

BRAND24

Velká listopadová Corbynova revoluce. Labouristé chtějí rozdávat podle socialistického vzoru

Chce brexit i Poláky. Britská firma je za levnou sílu z Východu ráda

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).