Menu Zavřít

Brexit se odkládá. Britští poslanci posunuli datum na duben či květen

27. 3. 2019
Autor: čtk

Dolní komora britského parlamentu dnes večer pohodlnou většinou schválila opatření, které mění v britském zákonu datum odchodu z Evropské unie. To se z původního 29. března odsouvá na 12. duben, popřípadě 22. květen, pokud by Dolní sněmovna tento týden schválila dohodu o brexitu. Odklad brexitu podpořilo 441 poslanců, proti jich hlasovalo 105. Poslanci zároveň odmítli všech osm alternativních návrhů jak postupovat při brexitu.

Dolní sněmovna dnes jako alternativu k vládnímu postoji posuzovala mimo jiné vystoupení z EU bez dohody 12. dubna, nahrazení premiérčiny dohody jakýmsi alternativním dvouletým přechodným obdobím s pokračujícím bezproblémovým obchodem mezi Británií a unijními státy nebo návrh, podle něhož by Británie setrvala v celní unii s EU. Žádný model sice nebyl schválen, ale plán na vytvoření trvalé bezcelní zóny s EU a návrh prosazující schválení jakékoli brexitové dohody v referendu podpořilo více poslanců, než kolik jich při druhém pokusu hlasovalo pro navrhovanou premiérčinu dohodu s Bruselem.

V souvislosti s brexitem dnes poslanci schválili pouze opatření, které mění v britském zákonu datum odchodu z EU. To se z původního 29. března odsouvá na 12. duben, popřípadě 22. květen, pokud by Dolní sněmovna tento týden připravenou brexitovou dohodu přijala.

Věříte, že Velká Británie opustí Evropskou unii?

Dnešní hlasování o sérii poslaneckých návrhů následovalo poté, co si sněmovna v pondělí pro dnešní den poprvé po více než 100 letech sama určila program zasedání, což je v Británii jinak věcí exekutivy. Do úterního večera pak poslanci předložili 16 variant dalšího brexitového postupu a předseda dolní komory John Bercow následně k hlasování vybral polovinu návrhů.

Mayová se mezitím stále snaží získat dodatečnou podporu pro svoji variantu dohody s Bruselem, na které již ostatní unijní země nechtějí nic měnit. Ministerská předsedkyně přitom naznačila, že je připravena po přijetí této dohody odejít z funkce. Na setkání s poslanci vládní Konzervativní strany totiž řekla, že nebude stát v cestě touze po novém vedení při vyjednávání o budoucích vztazích Británie s EU. Britští novináři její slova interpretují tak, že pokud stávající návrh brexitové dohody bude Dolní sněmovnou přijat, pak ihned po 22. květnu, tedy po britském odchodu z evropského bloku, začne volba nového lídra konzervativců.


Infografika: Tvrdý brexit stále ve hře. Kde by bolel nejvíc?

 Dopad tvrdého brexitu na zaměstnanost


Před zákonodárci Mayová neuvedla konkrétní datum svého odchodu, pouze řekla, že je připravena v čele vlády skončit dříve, než zamýšlela, aby udělala to, co je pro Británii i pro Konzervativní stranu správné.

Konzervativní poslanci až do prosince nemohou Mayovou z funkce odvolat, neboť se o to neúspěšně pokusili na konci loňského roku a stranická pravidla říkají, že to opět mohou zkusit až po 12 měsících. Řada prominentních hlasů ve straně však uváděla změnu vedení jako podmínku pro podporu brexitové dohody s Bruselem. V úterý večer například tento přístup jasně formuloval exministr zahraničí a jeden z možných uchazečů o premiérský post Boris Johnson.

[yop_poll id="2844"]

Dnes Johnson podle novinářů řekl svým kolegům z euroskeptického křídla Konzervativní strany, že dojednané podmínky brexitu za současných okolností podpoří. Stejným způsobem názor změnilo již vícero euroskeptiků z Konzervativní strany.

Naopak severoirská Demokratická unionistická strana (DUP), která jinak v parlamentu menšinovou vládu Mayové podporuje, nadále odmítá hlasovat pro premiérčin plán. DUP stále trvá na svých výhradách vůči brexitové dohodě a takzvané irské pojistce, neboť se obává ohrožení celistvosti Spojeného království.

Předseda Evropské rady Donald Tusk dnes dopoledne řekl, že Evropský parlament by navzdory řadě nesouhlasných názorů měl umožnit Británii účast v květnových volbách do evropského zákonodárného sboru. Brusel by podle něho neměl zradit rostoucí počet Britů, kteří si přejí setrvání své země v EU, případně nové referendum. Hlavní vyjednavač unie pro brexit Michel Barnier poté poslance ujistil, že prioritou Bruselu zůstává ochrana práv unijních občanů žijících a pracujících v Británii, a to i v případě, že země odejde z bloku bez dohody.

EBF24

Na nové referendum se mezitím připravuje Dominic Cummings, šéf úspěšné kampaně, která v roce 2016 vedla ve všelidovém hlasování k vítězství zastánců brexitu. Cummings věří, že díky nové kampani by byla převaha zastánců odchodu ještě větší než v referendu před třemi roky.

Přečtěte si také:

Po schválení dohody o brexitu odstoupím, oznámila Mayová

Na útěku před brexitem. Británie přichází o více než 200 tisíc pracovních míst

Brexit tvrdý a hladový: Británii bez přístupu na unijní trh hrozí nedostatek jídla

Brexit sílu Londýna neovlivní. Británie zůstane druhou největší geopolitickou mocností

Brexit a propad libry trápí fotbalisty. Chtějí mít smlouvu v eurech

Nejistota a komplikace. Tvrdý brexit by vnesl chaos do dopravy, obchodu i legislativy

Lídři EU se dohodli na odkladu brexitu ve dvou variantách

Odchodem Británie z EU posílí hlavně Německo a Francie, myslí si odborníci

Odpůrci brexitu chtějí nové referendum. Do ulic Londýna jich vyšly statisíce

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).