Menu Zavřít

BP kupuje ložiska břidlicové ropy v USA za 10,5 miliardy dolarů

27. 7. 2018
Autor: Profimedia.cz

Britský ropný a plynárenský gigant BP kupuje od australské těžební společnosti BHP Billiton její ložiska na těžbu ropy z břidlic v USA za 10,5 miliardy dolarů (téměř 230 miliard Kč). Je to jeho největší akvizice za téměř dvacet let.

Pro BP obchod znamená zásadní obrat od havárie těžební plošiny Deepwater Horizon v Mexickém zálivu v roce 2010, za kterou Spojeným státům stále splácí pokutu a náklady na čištění životního prostředí v celkové výši asi 65 miliard dolarů. Šéf společnosti Bob Dudley obchod nazval transformační akvizicí, napsala agentura Reuters.

Do těžby ropy z břidlic ve Spojených státech firma BP už dříve neúspěšně investovala, nynější obrat jí umožnil jak růst cen energetických surovin na světovém trhu, tak nové těžební technologie.


Svět v roce 2040: díky elektromobilům klesne spotřeba ropy o 7 procent

ilustrační foto


Společnost BP ve svém oznámení obchodu uvedla, že je přesvědčena o pozitivním dopadu transakce na její hospodaření; věří že díky tomu poprvé po čtyřech letech zvýší čtvrtletní dividendu a také odkoupí zpět své akcie v hodnotě šesti miliard dolarů.

MMF24

Obchod představuje největší akvizici BP za téměř 20 let od koupě ropné společnosti Atlantic Richfield v roce 1999. Pevninské zásoby ropy a zemního plynu firmy se tak zvýší o 57 procent. Podle dohody americká pobočka BP získá ložiska firmy BHP Eagle Ford, Haynesville a Permian v Texasu a Louisianě.

Dále čtěte:

Uhni, uhlí. Ve finančních ústavech roste odpor vůči fosilním palivům

Další stupeň závislosti. Evropa promarnila šanci stát se globálním lídrem ve výrobě baterií

Pokrytectví bohatých států: doma fosilní zdroje nechtějí, v Africe je podporují


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).