Menu Zavřít

Anticeny Big Brothers: největšími slídily jsou Facebook, finanční správa a iRobot

14. 2. 2019
Autor: čtk

Soutěž o největšího slídila v loňském roce vyhrály sociální síť Facebook, finanční správa a společnost iRobot. Anticeny Big Brothers jim udělila devítičlenná porota neziskové organizace Iuridicum Remedium (IuRe). Facebook dostal ocenění za invazivní a dlouhodobě nezodpovědný přístup k osobním datům, finanční správa za vyžadování informací o svatebních hostinách od novomanželů a společnost iRobot za inteligentní vysavače, které dokážou sbírat osobní údaje.

Soutěž se hlásí k odkazu slavné knihy George Orwella 1984 a poprvé se uskutečnila v roce 1998 v Británii. V Česku se koná od roku 2005. Ceny mají upozorňovat na údajné nepřijatelné zásahy do soukromí občanů ze strany soukromých firem i veřejné správy.

Facebook získal titul v kategorii Dlouhodobý slídil, oceněn v soutěži byl už podruhé. Nominován byl podle pořadatelů každoročně z mnoha různých důvodů. „Přístup firmy Facebook se s časem nezlepšuje, spíš naopak,“ uvedl porotce a odborník na internetovou bezpečnost Pavel Růžička. Důvodem, proč nedostává anticenu každý rok, je podle něj to, že chce IuRe upozorňovat na méně známé případy.


Facebook platil náctiletým za přístup k jejich datům. Program po kritice přerušil

 Potíže pro Marka Zuckerberga: Facebook čelí velkému skandálu


Loni čelila firma kritice zejména za nedostatečnou ochranu uživatelských informací ve skandálu Cambridge Analytica. „Facebook zde umožňoval společnosti zabývající se ovlivňováním voličů získat a dále využívat k sofistikovanému politickému marketingu data desítek milionů nic netušících uživatelů,“ uvedli pořadatelé. Porota zaznamenala i chybu zabezpečení sociální sítě z loňského podzimu, která potenciálním útočníkům umožnila ovládat účty až 50 milionů uživatelů.

Finanční správa dostala cenu pro Úředního slídila. Porota ocenila to, že olomoucký finanční úřad vyzval novomanžele, kteří podle informací z matrik uzavírali sňatek v určitý den, aby dodali informace o jejich svatební hostině. Měli uvést útratu, počet hostů, místo hostiny a místo, kde hosté byli ubytováni. V případě, že to neudělají, hrozil správce daně statisícovými pokutami.

Inteligentní vysavač, který zabodoval v kategorii Firemní slídič, zase dokáže sbírat osobní údaje o místnostech, v nichž se pohybuje. Tato data dále mohou být podle IuRe propojována k marketingovým účelům s řadou dalších osobních údajů klientů, které iRobot sesbírá z jiných zdrojů včetně údajů o životním stylu, volnočasových aktivitách či příjmech. Společnost se přitom snaží údaje dále sdílet s firmami, jako je Amazon či Google.


Nejnebezpečnější lidé na internetu: Trump, Putin, Zuckerberg

Facebook, ilustrační foto


„Společnost iRobot neprodává a nebude prodávat data našich zákazníků, protože jejich soukromí je pro nás na prvním místě,“ uvedla zástupkyně společnosti iRobot Zdeňka Zlatušková.

Společnost podle ní ani nesdílí žádná data se třetími stranami bez vědomí či kontroly ze strany zákazníka. „Pravidla ochrany soukromí společnosti iRobot totiž umožňují sdílet údaje zákazníka se třetími stranami v případě, že je to ve prospěch zákazníka, a zákazník si to sám zvolí. Data, která Roomba aktuálně sbírá, jí umožňují efektivní úklid a zároveň po jeho skončení získá zákazník report o jeho průběhu,“ dodala Zlatušková.

Výrok Velkého bratra pronesl bývalý kandidát hnutí ANO na pražského primátora Petr Stuchlík, který se zastal návrhu své strany, aby do stovek pražských škol byly instalovány bezpečnostní kamery. Uvedl, že to „není nic proti ničemu“.

BRAND24

Pozitivní cenu Edwarda Snowdena za ochranu soukromí si odnesla spotřebitelská organizace BEUC, která zastřešuje spotřebitelské organizace napříč Evropou. Dala podnět ke kontrole společnosti Google, ve kterém upozornila na porušování předpisů o ochraně osobních údajů při získávání informací o poloze uživatelů systému Android. Koordinovaně se obrátila na dozorové orgány v sedmi členských státech EU včetně Česka.

Čtěte také:

11 věcí, které si budete chtít vymazat z Facebooku

Google porušuje GDPR, tvrdí studie. Dtest a další spotřebitelské organizace si na něj stěžují

Unie se shodla na směrnici o digitálním copyrightu. Má posílit práva tvůrců

Cenzura v Rusku: Google maže nepohodlné výsledky vyhledávání

Facebook jako arbitr projevu. Jeho pravidla pro kontrolu obsahu mají řadu slabin

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).