Menu Zavřít

Absurdity shutdownu: rozvody ano, svatby ne a hamburgery v Bílém domě

16. 1. 2019
Autor: čtk

Část amerických federálních úřadů zůstává rekordně dlouho uzavřena kvůli sporu prezidenta Donalda Trumpa s Kongresem o stavbě hraniční zdi. Spor brání schválení rozpočtu pro běžný chod státu. Bez výplaty tak zůstává zhruba 800 tisíc vládních zaměstnanců. Nedostatek financí pociťují federální ministerstva, ale také agentury jako NASA či FBI, a dokonce i Bílý dům. Důsledky uzavírky ale zažívají především běžní Američané, často v kuriózní podobě.

Uzavírka federálních úřadů komplikuje leteckou dopravu. Na letištích se tvoří fronty, protože vyšší počet pracovníků agentury TSA, kteří zajišťují bezpečnostní kontroly, nechodí do práce. Mezinárodní letiště v Miami bylo nuceno během víkendu uzavřít jednu z hal, aby zajistilo dostatek personálu na jednotlivých stanovištích, upozornila agentura AP.

Doma zůstává také 3300 bezpečnostních inspektorů letecké přepravy. Agentura FAA pod niž spadají, musí přesouvat kapacity, aby zbývající personál zvládl pokrýt nejkritičtější místa.

Během uzavírky nemá kdo kontrolovat dodržování rybářských zákonů, ani případnou ekologickou kriminalitu z řad rejdařů. Pobřežní stráž, která má tyto činnosti běžně na starosti, se nyní omezuje pouze na záchranné a policejní aktivity.

S problémy se také potýká Úřad pro kontrolu potravin, který musel omezit své kontroly. Agentura nyní pracuje na obnovení kontrol v nejrizikovějších provozech, mezi které patří například pěstování římského salátu. Ve Spojených státech se loni touto cestou šířila bakterie E.coli, na podzim úřady doporučily zlikvidovat veškeré zásoby salátu.

Zavřené úřady nepřejí ani obchodu. Federální komunikační komise přerušila schvalování nabídky T-Mobile na převzetí konkurenčního operátora Sprint v hodnotě 26,5 miliard dolarů.

Paralyzovaná je také Komise pro cenné papíry. V práci zůstává pouze 275 zaměstnanců z více než čtyř tisíc, upozornil web Quartz. Komise proto nemůže posuzovat nové žádosti o vstup na burzu (IPO), které nyní připravují například přepravci Uber, Lyft nebo výrobce džínového oblečení Levi Strauss.


Americké volební déjà vu: Sanders chystá velkou kampaň, kandidaturu zváží Kerry

 Americký senátor a bývalý (i budoucí?) prezidentský kandidát Bernie Sanders


Ke kurióznějším dopadům uzavírky patří například odpojení webových kamer v zoologické zahradě ve Washingtonu DC či omezený provoz sádek ve státě Vermont. Úřad pro tabák a alkohol nyní neschvaluje označení piv ani nevydává povolení pro nová piva. Nicméně daně vybírat nepřestal. Uzavírka se dotkla také některých univerzitních sportovců, jejichž rodiče kvůli chybějícím výplatám nemohou zaplatit školné a sportovci proto nemohou nastoupit v týmu.

Doma zůstávají i kuchaři Bílého domu. Donald Trump proto na slavnostní večeři pohostil vysokoškolské šampiony v americkém fotbale jídlem z fast foodů servírovaným na stříbrných tácech. „Máme pizzy, 300 hamburgerů, mnoho hranolků, všechna naše oblíbená jídla,“ řekl Trump. Později prezident hráčům vysvětlil, že nechtěl událost odložit až do ukončení uzavírky úřadů, uvedla agentura Reuters.

 Trump pohostil hráče týmu Clemson Tigers hamburgery a pizzou Trump pohostil hráče týmu Clemson Tigers hamburgery a pizzou

Situace ovšem vzbudila i pohnutky k solidaritě. Kanadští letečtí dispečeři objednali svým kolegům z New Yorku desítky pizz ke zpříjemnění směny. „Mnoho dispečerů dostalo výplatu se sumou 0,00 dolarů,“ řekl webu HuffingtonPost organizátor akce David Lombardo.

CIF24

Uzavření úřadů znemožnilo snoubencům ve Washingtonu uzavírat sňatky. Úřad, který má vydávat povolení ke svatbě, musel být z rozpočtových důvodů uzavřen. Pravomoc proto na sebe převzala starostka Muriel Bowserová, uvedla televize ABC Newys. „Tak jako Grinch nemůže ukradnout Vánoce, uzavření úřadů nemůže zastavit lásku,“ komentoval opatření šéf úřadu starostky John Falcicchio. Žádosti o rozvod úřad přijímá po celou dobu uzavírky, upozornil web Buzzfeed.

Dále čtěte:

Majstrštyky a fiaska Donalda Trumpa. Jaké jsou jeho nejlepší a nejhorší nápady?

Trump a umění kšeftu. Kvůli bohatství chtěl podvést i otce

Svět podle Trumpa: americký prezident nesnáší závazky a nerad se dvoří

Esej: Kdo po Trumpovi

„Udržme Ameriku velikou“. Trump už myslí na obhajobu mandátu

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).