Menu Zavřít

Vojenský tendr desetiletí: Puma odstoupila

15. 10. 2019
Autor: mf, Hynek Glos

O zakázku české armády za 53 miliard už usilují pouze tři výrobci. Německé vozidlo Puma z tendru na 210 pásových bojových vozidel vycouvalo.

„Ministerstvo obdrželo písemnou informaci od společnosti PSM Projekt System & Management, že se rozhodla z důvodu nutnosti značné a nákladné přestavby jejich zavedeného vozidla Puma nepodat v rámci uvedené zakázky žádnou nabídku,“ vysvětlil Jan Pejšek, tiskový mluvčí ministerstva obrany.

Důvodem je to, že německé bojové vozidlo Puma existuje pouze s bezosádkovou věží. Česká armáda přitom hledá pásového obrněnce s věží ovládanou posádkou.

Vyjádření firmy PSM, výrobce vozidel Puma
Přestože požadavky Armády ČR na nové pásové BVP plně respektujeme, jsou natolik specifické, že jejich vývoj vyžaduje množství času. Ačkoliv bychom byli schopni vozidlo v požadované specifikaci vyvinout, není v tuto chvíli vůbec zřejmé, že bychom byli schopni dodat funkční, odzkoušený a certifikovaný prototyp v termínech požadovaných českým zadavatelem.

V obří zakázce tak už zůstala jen tři vozidla - CV90, Ascod a Lynx. „Dnes jsme obdrželi předběžné nabídky od tří výrobců. Předběžné nabídky podaly společnosti BAE Systems Hägglunds AB, GDELS - Santa Barbara Sistemas a Rheinmetall Landsysteme,“ upřesňuje Pejšek.

A jak bude ministerstvo obrany postupovat dál? „Nyní začne projektový tým posuzovat doručené předběžné nabídky a poté začne s dodavateli vlastní vícekolové jednací řízení. Následně budou dodavatelé vyzváni k podání finálních nabídek,“ odpovídá mluvčí.

Tucet je jen začátek: nových amerických helikoptér bude nad Českem více

 Vrtulník UH-1Y Venom

Přečtěte si také:

Čína v české armádě? V Přelouči se budou stavět teréňáky BAIC

Jak vypnout autopilota. Tendr na obrněnce může skončit průšvihem

Metnarovi stojí další kontrakt. Nákup obrněnců Titus za 6,5 miliardy

BRAND24

Válka barev. Němci kvůli 53miliardovému českému tendru přestříkali své bojové vozidlo

Údržba, opravy, modernizace. Na dodávce vrtulníků z USA se budou podílet české státní podniky

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).