Menu Zavřít

Vodafone může převzít aktivity Liberty Global, včetně UPC. Obchod schválila Evropská komise

18. 7. 2019
Autor: Profimedia.cz

Evropská komise (EK) povolila britské telekomunikační společnosti Vodafone Group převzít aktivity poskytovatele kabelové televize a širokopásmových služeb Liberty Global v Německu, Maďarsku, Rumunsku a České republice. Znamená to, že Vodafone v Česku převezme mimo jiné i kabelovou síť UPC. Komise dnes uvedla, že souhlas je podmíněn dodržením všech závazků, které Vodafone dal k ochraně hospodářské soutěže.

Transakce za 18,4 miliardy eur (471 miliard korun) je jednou z největších akvizic v historii společnosti Vodafone. Součástí obchodu není slovenská UPC, která se už dříve spojila s českou, protože Vodafone na Slovensku nepůsobí. Nicméně po dokončení akvizice se Vodafone Group stane vlastníkem největší vysokorychlostní sítě nové generace v Evropě a také provozovatelem jedné z největších televizních platforem.

Vodafone je druhým největším mobilním operátorem na světě. Firma doufá, že převzetím aktivit Liberty Global si v Německu upevní pozici vůči lídrovi trhu, společnosti Deutsche Telekom. Aby získal souhlas evropských orgánů, které se obávaly oslabení konkurence v Německu a České republice, zavázal se Vodafone, že prostřednictvím nově vzniklé společnosti umožní konkurentovi Telefonica Deutschland přístup ke sloučené vysokorychlostní širokopásmové síti.


Majitel televize Nova zvažuje změny: možný je i prodej celé společnosti

 Televize Nova, ilustrační foto


Vodafone v České republice poskytuje služby 3,9 milionu zákazníků. Firma dnes uvedla, že schválená transakce by měla být ukončena k 31. červenci. Spojením s UPC Česká republika se Vodafone ČR rozroste o 1,5 milionu domácností připojených k síti nové generace, která poskytuje více než půl milionu zákazníků služby vysokorychlostního pevného internetu, 539 tisíc zákazníků kabelovou televizi a 200 tisíc uživatelů pevné telefonní linky.

Vysokorychlostní optické sítě umožní rozvoj digitalizace a internetu, včetně internetu věcí, ke kterému se každým dnem připojuje více a více zařízení, stejně jako rozvoj robotizace a umělé inteligence nebo práci s mimořádným množstvím informací. Optické sítě umožňující přenos velkého množství dat jsou také nezbytným předpokladem rozvoje technologie 5G a na ni navazujících funkčních aplikací.

Vodafone slibuje v České republice další investice do mobilní a vysokorychlostní optické infrastruktury, stejně jako v rozvoji nabídky pevných, mobilních a konvergovaných služeb.

Schválení akvizice UPC podle ekonoma J&T Banky Milana Vaníčka posílí pozici Vodafonu v poskytování fixních služeb pro své zákazníky. Tím se společnost více přiblíží konkurenci, která obdobné služby svým zákazníkům už poskytuje (O2 ČR či T-Mobile). „Teď bude záležet na strategii Vodafonu, jak s novou akvizicí naloží, tedy jaké představí nové nabídky, respektive konkrétní produkty. Prozatím tedy větší dopad na domácí trh nevidím vzhledem k tomu, že zde obě firmy již dlouhou dobu podnikají. Více může ukázat spíše až čas,“ řekl ČTK Vaníček.

Spojením se telekomunikační skupina dostane mezi přední evropské konvergentní hráče se 116 miliony zákazníků mobilních služeb, 22 miliony zákazníků kabelové televize a vysokorychlostních sítí nové generace, která pokrývá na 122 milionů domácností a firem. Více než polovina příjmů Vodafone Group tak bude přicházet z pevných a konvergovaných služeb.

Přečtěte si také:

Čína se aktivně snaží ovlivňovat média po celém světě, varují Reportéři bez hranic

BRAND24

Prima spustí zpravodajský kanál ve spolupráci se CNN

Velký mediální obchod: Canal Plus kupuje za jednu miliardu eur majitele Skylink

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).