Menu Zavřít

Majitel televize Nova zvažuje změny. Možný je i prodej celé společnosti

25. 3. 2019
Autor: Profimedia.cz

Společnost Central European Media Enterprises (CME), která provozuje i českou TV Nova, zahájila přezkum strategických možností, včetně případného prodeje společnosti. V reakci na zprávu její akcie na pražské burze stouply o 6,54 procenta na 86,30 korun, což je nejvyšší úroveň od srpna 2018. Později zisky se mírně snížily.

„Strategické alternativy mohou mimo jiné zahrnovat prodej části nebo celé společnosti, fúzi s jiným strategickým partnerem, rekapitalizaci nebo pokračování v realizaci dlouhodobého podnikatelského plánu CME,“ uvedla společnost. Dodala, že má podporu společnosti AT&T, která je jejím většinovým vlastníkem.

„Na pondělní zprávu o případném prodeji aktiv reagoval trh silně pozitivně, akcie v 16:00 se dostala na úroveň, kde byla naposledy loni v srpnu. A celé odpoledne byl cítit silný nákupní apetit,“ řekl Radim Dohnal z portálu Capitalinked.com. Objem obchodů bude dnes podle něj více než desetinásobek objemů z pátku.

CME, jejíž tržní kapitalizace podle pátečního závěru cen akcií na burze Nasdaq činí 877 milionů dolarů, zaznamenala v posledních letech růst zisku, letos očekává zvýšení zisku před odpisy a amortizací (OIBDA) o deset až 12 procent z loňských 222,7 milionu dolarů. Skupině se v poslední době daří také snižovat dluhové zatížení, její čistý dluh na konci loňského roku klesl na 765 milionů dolarů z 1,1 miliardy dolarů v roce 2017.


Bodyguardi a utěsněná okna. Amazon si chrání miliardovou investici do Pána prstenů

 Pán prstenů, ilustrační foto


Společnost uvedla, že přezkum nemusí vyústit v transakci a že žádný harmonogram nebyl pro tento proces stanoven. Jejími finančními poradci jsou společnosti Allen & Company LLC a BofA Merrill Lynch, právním poradcem Covington & Burling LLP.

CME provozuje 30 televizních kanálů. Součástí CME je společnost CET 21, která je držitelem licencí na vysílání televizních stanic Nova, Nova Cinema, Nova Sport, Nova 2, Nova Action, Nova Gold a Nova International.

BRAND24

Vedle Česka má CME aktivity na Slovensku, v Rumunsku a v Bulharsku. Firma na konci července ukončila prodej svých aktiv v Chorvatsku a letos v lednu zrušila dohodu o prodeji svých aktivit ve Slovinsku.

Dále čtěte:

Disney převzal 21st Century Fox za 71,3 miliardy dolarů. Začne propouštět

Disney+ odstartuje příští rok. Videopůjčovna by mohla fungovat i v Česku

Netflix překonal Disney. Stal se největší zábavní firmou

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).