Menu Zavřít

Většina ekonomik střední a východní Evropy poroste kolem tří procent, odhaduje UniCredit

19. 1. 2018
Autor: Profimedia.cz

Růst ekonomiky ve většině zemích střední a východní Evropy zůstane kolem tří procent, a to i přes mírné zpomalení v letech 2018 a 2019. Hospodářské prostředí, ve kterém působí banky v regionu, by mělo i nadále být příznivé. Růst HDP minulém roce byl pro většinu zemí regionu nejlepší od roku 2010.

„Rok 2017 byl už druhým v řadě, kdy byl bankovní sektor ziskový ve všech zemích,“ uvedl ředitel divize pro střední a východní Evropu skupiny UniCredit Carlo Vivaldi. S růstem HDP v letech 2018 a 2019, který by měl přesáhnout tři procenta v téměř každé zemi regionu, předpokládá dobré podmínky pro pokračující růst zemí střední a východní Evropy. Příznivé hospodářské prostředí bude dobrou zprávou pro bankovní sektor v regionu, dodal Mauro Giorgio Marrano z útvaru strategických prognóz UniCredit pro střední a východní Evropu.

Růst úvěrů pravděpodobně zpomalí v zemích, které za poslední dva roky zaznamenaly nejvyšší tempo jeho zvyšování. Naopak zlepšení očekává v těch zemích, které dosud zaostávaly. Zrychlení předpokládá především v Maďarsku, Slovinsku a Srbsku. Mírné zpomalení růstu poskytnutých úvěrů očekává v Česku, na Slovensku, v Rumunsku a Turecku. Objem úvěrů v regionu byl loni v září 59,7 miliardy eur (1,5 bilionu korun), v roce 2019 předpokládá růst na 68 miliard eur.


Téměř polovina Čechů hodnotí ekonomickou situaci pozitivně. Je to nejvíce od roku 1999

Ilustrační foto


Snížení poměru problémových úvěrů patřilo v posledních třech letech mezi nejvýznamnější témata v regionu. Očekává se, že tento poměr bude nadále klesat. Zlepšení nastalo z velké části díky prodeji problémových úvěrů, lepší návratnosti pohledávek a ekonomickému zotavování především v Rumunsku, Maďarsku, Srbsku a Slovinsku. Tyto faktory budou i nadále hrát významnou roli, uvedla UniCredit.

Země střední a východní Evropy představují podle studie ideální prostředí pro prosazování digitalizace v bankovnictví, především díky relativně vysoké míře celkové digitalizace.

UniCredit je v regionu střední a východní Evropy největší bankovní skupinou z hlediska sítě, celkových aktiv i počtu trhů, na kterých působí.

BRAND24

Trhliny v krásném světě. Co může v roce 2018 zastavit růst?

Obchodník Peter Tuchman sleduje index Dow Jones

Přečtěte si také:

Se stavem ekonomiky jsou spokojeny tři čtvrtiny firem. Optimismus láme rekordy

Národ v exekuci: v dluhové pasti jsou dva miliony Čechů

Důvěra v českou ekonomiku je nejvyšší za devět let


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).