Menu Zavřít

Rusnok loni vydělal 3,9 milionu. Centrální bankéři si polepšili celkem o milion

29. 3. 2018
Autor: čtk

Guvernér České národní banky Jiří Rusnok si loni ve své funkci vydělal 3,93 milionu korun čistého. V hrubém vyjádření činila jeho mzda 5,46 milionu korun hrubého. Nejméně peněz si loni v Bankovní radě ČNB vydělali Lubomír Lízal a Pavel Řežábek, jejichž pracovní poměr v centrální bance skončil loni v březnu.

Česká národní banka o platech bankéřů informovala ve své roční zprávě o výsledku hospodaření za rok 2017, kterou poskytla poslancům.

Devět členů bankovní rady si loni přišlo na 21,5 milionu korun, o necelý milion korun více než předloni, uvedl web E15. Podle zprávy pro poslance si viceguvernér ČNB Mojmír Hampl loni vydělal 3,16 milionu korun čistého a druhý viceguvernér Vladimír Tomšík 3,09 milionu korun. Dva noví členové rady, kterými se od loňského února stali Oldřich Dědek a Marek Mora, si v čistém vyjádření vydělali zhruba 2,4 milionu korun. Čistá mzda dalších dvou členů, Vojtěcha Bendy a Tomáše Nidetzkého činila 2,66 milionu korun.

Centrální banka zaměstnávala ke konci roku 1417 lidí, což byl meziroční nárůst o 52 zaměstnanců. Osobní náklady na zaměstnance, včetně výdajů na vzdělávání nebo zaměstnanecké benefity, loni vzrostly meziročně o víc než šest procent na téměř 1,5 miliardy korun. Na základní mzdy, příplatky nebo náhrady vynaložila ČNB 1,04 miliardy korun. Navyšování peněz na mzdy pramenilo podle výroční zprávy z výsledků kolektivního vyjednávání i z obsazování nových pracovních pozic hlavně v dohledu nad finančním trhem.

Přečtěte si esej:

BRAND24

Keynesiánská cesta do pekel

 Esej: Keynesiánská cesta do pekel

Dále čtěte:

Kde je ten národní kapitál?

Českým národním zájmem je nestát jenom u montážního pásu

Světová ekonomika letos poroste nejrychleji za sedm let, odhaduje OECD

Tempo růstu mezd zpomalí, varuje Rusnok


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).