Menu Zavřít

Práce pod Elonem Muskem: chaos, ponižování i nadšení

18. 12. 2018
Autor: Profimedia.cz

Zkušenosti bývalých a současných podřízených Elona Muska v automobilce Tesla jsou rozporuplné. Často se stává, že podnikatelský vizionář nezvládá výbuchy vzteku a ponižuje spolupracovníky. Někteří naopak oceňují, že je zapálil pro věc a dokázal z nich dostat maximum.

Elon Musk připouští, že pracovat v jeho firmě není jednoduché. Tvrdí, že 40 hodin týdně v práci je málo, on sám prý pracuje 120 hodin sedm dní v týdnu a extrémní pracovní nasazení očekává také od ostatních. Ne všichni to vydrží.

Redaktor časopisu Wired hovořil s desítkami současných i bývalých zaměstnanců firmy Tesla, která vyrábí elektromobily. Někteří popisují pracovní atmosféru ve firmě jako chaos, který je ovšem doplňován smyslem pro povinnost. Často se také jedná o strach z toho, jakou bude mít zrovna náladu nevypočitatelný šéf.

Manažeři údajně museli v některých případech někoho z podřízených vyhodit, aby uspokojili špatnou náladu všemocného zakladatele firmy. „Každý v Tesle zažívá urážlivé chování s Elonem,“ řekl jeden z bývalých manažerů. Muskovo oblíbené slovo ve vztahu k podřízeným je idiot.


Nejdůležitější muž světa. Musk může postavit na hlavu to, jak žijeme

 Elon Musk


Automobilka připouští, že produkce Modelu 3, který se má stát vozidlem pro masovou spotřebu, byla v posledních měsících „nesnesitelně“ obtížná, nicméně svědectví časopisu Wired odmítá jako příliš dramatické a senzacechtivé.

„Aby Tesla uspěla, musíme mít extrémně vysoké standardy a pracovat lépe a chytřeji než všichni ostatní. Elon se velmi stará o lidi, se kterými pracuje,“ uvedla mluvčí Tesly.

I když za poslední dva roky odešly z firmy nejméně tři desítky odborníků z vyšších pozic, Tesla přilákala další, kteří se chtějí připojit k „misi“ výroby auty, jež při provozu neprodukují škodlivé látky. „Je to jedna z mála firem, které opravdu mění svět,“ nechal se slyšet jeden z bývalých manažerů. Musk dokáže v lidech najít jejich skrytý potenciál, prohlásil bývalý právník Tesly Todd Maron. „Tlačí na vás, abyste byli nejlepší,“ vysvětlil.

Část kritiků Muskova manažerského stylu naopak tvrdí, že automobilka uspěla navzdory chaotickému řízení svého šéfa. Tesla ve třetím čtvrtletí tohoto roku vyrobila rekordních 80 142 vozů, oproti druhému kvartálu se jedná o zvýšení produkce o 50 procent. Na Model 3 připadlo 53 239 vozů.

Akcie Tesly v září a říjnu prudce oslabily, protože americký regulátor akciového trhu Muska obvinil z podvodu kvůli jeho prohlášení, že stáhne akcie firmy z burzy. Nakonec došlo k urovnání sporu.

BRAND24

Související články:

Musk: Tesla byla kvůli Modelu 3 na pokraji krachu, teď už má to nejhorší za sebou

Elon Musk: jak vydělal peníze na své šílené nápady?

Musk pošle lidi k Měsíci. Japonský miliardář Maezawa se tam vydá za pět let

Tesla je konečně v plusu. O Model 3 je zájem

 Tesla Model 3 Performance

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).