Menu Zavřít

Nezaměstnanost v Česku stále klesá. Lidí bez práce je nejméně za 20 let

8. 11. 2017
Autor: Mladá fronta - archiv

Nezaměstnanost v Česku v říjnu klesla na 3,6 procenta ze zářijových 3,8 procenta. Uchazečů o práci bylo zhruba 271 tisíc, nejméně za téměř 20 let, vyplývá z údajů Úřadu práce ČR. Zároveň přibylo volných míst proti září o téměř čtyři tisícovky na zhruba 210 tisíc. Ještě výraznější byly meziroční změny. Loni v říjnu činila nezaměstnanost pět procent a volných míst bylo o 71 tisíc méně.

Méně lidí bez práce než letos v říjnu bylo v České republice naposledy v prosinci roku 1997, a to asi 269 tisíc. Podle úřadu nyní pokračují sezonní práce a zároveň doznívá turistická sezona, což přispělo k velkému zájmu zaměstnavatelů o nové pracovní síly.

Z jednotlivých regionů si nadále drží nejnižší nezaměstnanost Plzeňský kraj s 2,3 procenta. Nejvyšší je podíl nezaměstnaných nadále v Moravskoslezském kraji s 5,6 procenta. Z okresů je nejnižší nezaměstnanost opět na Rychnovsku s 1,2 procenta, nejvyšší stále na Karvinsku i navzdory poklesu ze zářijových 8,9 procenta na nynějších 8,4 procenta.

Na jedno volné místo připadalo ke konci října v Česku v průměru 1,3 uchazeče. Nejvyšší přetlak na pracovním trhu byl na Karvinsku, kde bylo 8,3 uchazeče na místo. Naopak nejméně lidí na jedno místo bylo shodně v okresech Praha-východ, Pardubice a Plzeň-jih, a to v průměru 0,3.


Dohoda o provedení práce: od listopadu ji už nemůže mít každý

 Úřad práce (ilustrační foto)


Zaměstnavatelé měli podle Úřadu práce největší zájem o stavební či montážní dělníky, pomocníky ve výrobě, řidiče nákladních aut, uklízeče, kuchaře, svářeče, obsluhu vysokozdvižných vozíků a skladníky. Tradičně velká poptávka je po technických profesích napříč všemi obory, kde podle úřadu firmy hledají kvalifikované zaměstnance velmi obtížně.

BRAND24

V evidenci pracovních úřadů byli ke konci října nejčastěji lidé s nízkou kvalifikací. Největší část nezaměstnaných tvořili pomocní pracovníci ve výrobě a dělníci, prodavači, všeobecní administrativní pracovníci, uklízeči, pracovníci v ostraze či gastronomii, řidiči osobních aut a dodávek, zedníci, kamnáři a dlaždiči.

Čtěte také:

Všichni ji chtějí, ale není pro každého. Kdo má na to pracovat z domova?

Roboti vezmou práci mladým. Bez technického vzdělání bude práce málo

Co je mezi zaměstnanci nejžádanější benefit? Vzdělávání


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).