Menu Zavřít

Německá E.ON nabídla, že prodá aktivity Innogy v Česku. Chce tím rozptýlit obavy Evropské komise

25. 6. 2019
Autor: čtk

Německá energetická skupina E.ON nabídla, že prodá plynárenské a elektrárenské aktivity německého konkurenta innogy v České republice. Chce tak rozptýlit obavy Evropské komise ze svého plánu na převzetí části majetku innogy. Uvedl to šéf E.ON Johannes Teyssen.

E.ON podle Teyssena v rámci ústupků Evropské komisi nabídla rovněž prodej části svých elektrárenských aktivit v Maďarsku a některá další opatření.

Německá společnost Innogy je největším distributorem plynu v České republice, kde na konci loňského roku zaměstnávala 4100 lidí. Firma v Česku zajišťuje dodávky zemního plynu, elektřiny a další služby pro více než 1,6 milionu zákazníků.

Společnost E.ON kupuje majetek Innogy v rámci složité dohody o výměně majetku s německou energetickou firmou RWE. E.ON by po dokončení dohody měl působit převážně v distribuci a maloobchodním prodeji elektřiny a plynu, RWE pak zejména ve výrobě elektřiny na velkoobchodním trhu.


Na plynové frontě klid. Dodavatelé drží ceny, případně zdražují jen málo

 Plynový sporák


Evropská komise zahájila hloubkové vyšetřování plánovaného převzetí části majetku firmy Innogy společností E.ON letos v březnu. Vyjádřila obavy, že převzetí by mohlo omezit konkurenci a zvýšit ceny v některých členských státech Evropské unie, včetně České republiky. Minulý týden komise oznámila, že firma E.ON nabídla ústupky, neposkytla však o nich žádné informace.

BRAND24

RWE již dříve získala od Evropské komise povolení převzít výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů a jádra od firmy E.ON, což je rovněž součástí celé transakce.

Přečtěte si také:

Boj proti šmejdům? I velké energetické firmy používají neférové triky

Firmy se rvou o zákazníky ČEZ, kteří po zdražení elektřiny vypověděli smlouvu

Taktický ústup od uhlí: teplárny řeší, čím budou vytápět česká města

Innogy prodává podíl v českém distributorovi plynu mateřské firmě RWE

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).