Menu Zavřít

Innogy prodává podíl v českém distributorovi plynu mateřské firmě RWE

22. 2. 2019
Autor: Profimedia.cz

Německá energetická společnost Innogy podepsala dohodu s firmou RWE o prodeji svého podílu 50,04 procenta v českém distributorovi plynu Innogy Grid Holding. Cenu firmy nezveřejnily. Druhým akcionářem innogy Grid Holding je australská investiční společnost Macquarie, která ve skupině vlastní zbývající podíl 49,96 procenta.

Podle prohlášení Innogy se obě strany dohodly, že cenu zveřejňovat nebudou, z pohledu Innogy ale byla dohodnuta atraktivní cena. Transakce již byla dokončena, vzhledem k současným vztahům mezi oběma stranami ji totiž nemusejí schvalovat antimonopolní úřady. Transakce byla součástí dohody firem RWE a E.ON o rozdělení Innogy.

„Jedná se pouze o vnitrokoncernovou transakci, která nemá žádný praktický vliv na provoz distribuční sítě ani na další aktivity naší skupiny,“ uvedl mluvčí skupiny innogy v České republice Martin Chalupský.

Skupina Innogy zajišťuje v České republice dodávky zemního plynu, elektřiny a další služby asi pro 1,7 milionu zákazníků a zaměstnává zde přes 4000 lidí. Její podíl na distribuci plynu v České republice činí zhruba 86 procent.


Na plynové frontě klid. Dodavatelé drží ceny, případně zdražují jen málo

 Plynový sporák


Innogy v České republice provozuje asi 65 tisíc kilometrů distribučních sítí, šest podzemních zásobníků plynu, vyrábí teplo a elektřinu ve 14 provozech a patří mezi největší tuzemské prodejce stlačeného zemního plynu (CNG) ve vlastní celorepublikové síti CNG stanic.

BRAND24

E.ON a RWE se loni dohodly na rozdělení Innogy, ve které RWE vlastní podíl 76,8 procenta. E.ON by v rámci dohody měl získat podíl RWE v Innogy, RWE by měly zůstat aktivity Innogy v odvětví obnovitelných zdrojů energie a měla by získat rovněž aktivity E.ON v tomto sektoru. E.ON pak bude vlastnit aktivity Innogy v oblasti energetických sítí.

Přečtěte si také:

Boj proti šmejdům? I velké energetické firmy používají neférové triky

Firmy se rvou o zákazníky ČEZ, kteří po zdražení elektřiny vypověděli smlouvu

Taktický ústup od uhlí: teplárny řeší, čím budou vytápět česká města

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).