Menu Zavřít

Mračna nad Muskem: regulátoři ho obvinili z akciového podvodu

28. 9. 2018
Autor: CC BY 2.0/Maurizio Pesce

Americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) ve čtvrtek podala žalobu na generálního ředitele výrobce elektromobilů Tesla Elona Muska kvůli jeho prohlášením ohledně možného stažení akcií podniku z burzy. SEC obvinila Muska z podvodu a chce, aby nemohl zastávat vysokou funkci v čele Tesly, ale ani v čele žádné jiné veřejně obchodované firmy.

Musk minulý měsíc překvapil finanční trhy, když na svém twitterovém účtu napsal, že uvažuje o převzetí Tesly a stažení jejích akcií z veřejného obchodování. Dodal, že má pro svůj záměr zajištěno financování a za každou akcii podniku by nabídl 420 dolarů (9300 Kč). Později však uvedl, že s potenciálními investory stále jedná a že žádná dohoda zatím uzavřena nebyla. Musk má na twitteru 22 milionů přívrženců.

Regulátoři Muskův výrok o převzetí Tesly a stažení akcií označili za „nepravdivý a zavádějící“. Zdůraznili přitom, že vedl k chaosu na burze a poškodil investory. Žádají, aby Musk dostal pokutu a zároveň aby nemohl stát v čele veřejně obchodovatelné společnosti, včetně Tesly. To je velmi nezvyklý požadavek ze strany SEC v případě šéfa tak známé firmy, píše agentura Reuters.

Investoři na rozhodnutí SEC reagovali masivním výprodejem akcií Tesly:

 Vývoj akcií Tesly

Zdroj: marketwatch

SEC v žalobě rovněž upozornila, že Musk stanovil 420 dolarů jako cenu, která znamenala 20procentní zisk ze závěrečné ceny akcií ten den a také proto, že toto číslo slangově odkazuje na marihuanu. Žaloba cituje e-maily a textové zprávy mezi Muskem a výkonnými představiteli Tesly a cituje Muska, který řekl, že jeho přítelkyně to bude považovat za zábavné.

Musk tvrdí, že nic špatného neučinil. „Tato neoprávněná akce ze strany SEC ve mě zanechává hluboký zármutek a zklamání,“ uvedl v prohlášení. „Poctivost je nejdůležitější hodnotou v mém životě a skutečnosti dokážou, že jsem se jí nikdy žádným způsobem nezpronevěřil.“ Správní rada dodala, že Muskovi plně důvěřuje.

Sedmačtyřicetiletý Musk je veřejnou tváří Tesly a jeho ztráta by byla velkou ranou pro ztrátovou automobilku, jejíž tržní hodnotou činí více než 50 miliard USD. Především kvůli tomu, že investoři mají velkou důvěru v Muskovo vedení.

Tesla tento měsíc uvedla, že o Muskovy tweety se zajímá také ministerstvo spravedlnosti. To má pravomoc k obvinění z trestného činu.

Musk je spoluzakladatelem Tesly a od roku 2008 je jejím generálním ředitelem. Žaloba byla podána ve čtvrtek u federálního soudu na Manhattanu. Akcie Tesly na konci obchodování odepsaly více než deset procent.

BRAND24

Dále čtěte:

Muskův hodně drahý joint: kouření marihuany ve studiu ponořilo akcie i dluhopisy Tesly

Elon Musk: jak vydělal peníze na své šílené nápady?

Nejdůležitější muž světa. Musk může postavit na hlavu to, jak žijeme

 Elon Musk

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).