Menu Zavřít

Máme plno, zavíráme! Turistické destinace vyhánějí návštěvníky

10. 8. 2019
Autor: Marek Podhora/MF

Oblíbená turistická místa z celého světa včetně Česka mají společný problém: Je přeplněno a nevíme si rady.

Ten květnový den padl ve Švýcarsku rekord. Na dovolenou přijel zájezd dvanácti tisíc Číňanů a místní úřady musely začít regulovat dopravu, protože kolaps přišel, kamkoliv tito turisté dorazili. Skupina se musela rozdělit na tři části po čtyřech tisících lidí, aby po ní nezůstala pohroma jako po náletu kobylek, i tak ovšem příjezd 95 autobusů k Lucernskému jezeru způsobil poprask.

Čínský megatrip ukazuje na potíž, kterou začínají hlásit turistická místa z celého světa včetně Česka: Je přeplněno a nevíme si rady.

Draci za plotem

Nutno říct, že čínský nápor byl ve Švýcarsku výjimkou. Šlo o zájezd za odměnu, který dostali prodejci americké firmy Jeunesse. Komu toto jméno nic neříká, napoví mu snad zboží a způsoby prodeje jeho konkurentů, firem Amway nebo Herbalife. Musela být radost se zrovna do tohoto davu přimotat.


Vzhůru na sever. České středohoří je neobjeveným rájem turistů


Jsou ale místa, která zažívají něco podobného v ještě větším měřítku a každý den. Přicházejí protesty místních obyvatel, zákazy a omezení ze strany úřadů. Pro turisty začínají platit nové a nové taxy. Jinak řečeno, na mapě turistických míst světa jsou první vypálená místa.

Město Labuan Bajo na ostrově Flores v Indonésii bývalo vždy ospalým a trochu špinavým koutem, kde život určoval hlavně přístav, mešita a tržnice. Vláda se ale rozhodla Flores turisticky podpořit a přilákat tam turisty z přelidněných částí státu, jako je například ostrov Bali.

Využíváte služeb Airbnb?

Jenže Flores má lákadel jen pár, jsou daleko od sebe a pro turisty nejsou na ostrově k dispozici odpovídající služby ani ubytování. A tak turisté skončí zpravidla v Labuan Bajo, jež má i své letiště, a dál nejedou.

Vlastně pro to ani není důvod. Labuan Bajo je nejlepším výchozím místem a také nejkratší cestou (jiné trvají pár dní plavby) k ostrovu Komodo, kde žijí slavní varani, komodští draci. Výsledkem je deset tisíc turistů každý měsíc, což je pro tamní křehký ekosystém zápřah.

Problém je ale také v tom, že na deset tisíc turistů připadá pouhých 130 lidí, kteří mají národní park hlídat, uklízet, sledovat a starat se o něj. Výsledkem je jeden velký chaos, kterého využili pašeráci mláďat vzácných varanů. Policie je zadržela, odvezli jich na čtyři desítky.

 Destin

Vláda se proto rozhodla udělat rázný krok. Od příštího roku se ostrov Komodo úplně uzavře, zatím minimálně na rok.

Vláda chce nechat vzácnou floru a faunu vydechnout, sehnat nové lidi, naplánovat lepší systém ochrany nebo zavést a regulovat systém prodeje vstupenek s jednotným místem právě v Labuan Bajo. Pro místní prodejce zájezdů i rybáře, kteří turisty vozili, to bude znamenat omezení příjmů, proti čemuž také protestovali.

Otevřeny naštěstí zůstávají ostatní ostrovy včetně méně známého ostrova Rinca, kde koneckonců žije varanů v přepočtu na metr čtvereční více a je snadnější je vidět.

Tady všude byl

Zůstaňme v Asii. Thajská zátoka, kterou proslavil film Pláž s Leonardem DiCapriem v hlavní roli, má už zavřeno a zákaz potrvá nejméně do roku 2021. Úřady do zátoky Maja v souostroví Phi Phi na přechodnou dobu zakázaly vstup už loni v červnu na čtyři měsíce, pak uzavírku prodloužily na neurčito.

Kvůli náporu turistů, kdy do zátoky přijíždělo až pět tisíc lidí denně, silně utrpělo místní životní prostředí. V důsledku znečištění z motorů lodí, jimiž návštěvníci připlouvali, byly poškozeny korálové útesy.

58 procent z celkového počtu přenocování nerezidentů v EU připadalo na Španělsko, Británii, Itálii a Francii.
31,5 milionu lůžek existuje v ubytovacích zařízeních v Evropě. V sumě není zahrnuto ubytování typu Airbnb.
20 přenocování na jednoho obyvatele jsou nejvyšší hodnoty v EU, které ukazují na popularitu Malty, Chorvatska a Kypru. Každá z těchto zemí této hodnoty dosáhla.
78,8 miliardy eur vynaložili v roce 2017 na cesty do zahraničí Němci. Jsou nejvíce bonitní klientelou v EU.

Ekosystémy mají nyní další dva roky čas, aby se z dopadů přelidnění vzpamatovaly. A výsledky přinesla příroda brzy. Po uzavření zátoky se ve vodách zátoky objevili žraloci černoploutví. Až se jednou turisté do zátoky budou smět vrátit, úřady jejich počty omezí a loďky nebudou smět v zátoce kotvit.

Stejně jako se s velkou dávkou „vděčnosti“ ohlížejí za Leonardem DiCapriem thajští mořští ekologové, na Islandu „milují“ zpěváka Justina Biebera. Právě on stojí za vynuceným omezením přístupu ke kaňonu Fjadrárgljúfur. V roce 2015 zde natočil klip k písni I’ll Show You a od té doby tu dupou po vzácných mechovištích teenagerky z celého světa. Za poslední čtyři roky jich tu prý byl zhruba milion.


Přečtěte si rozhovor: Budeme muset zdražit mapy, říká šéf KČT Chvátal


Podle místních obyvatel ignorují zákazy, ploty i správce parku. Některé se prý dokonce snažily správce uplatit, aby mohly zákaz obejít. Island celkově zažívá turistický rozmach, za rok 2018 tam přijelo 2,3 milionu turistů, před osmi lety to bylo pouze 600 tisíc.

Stará dáma se prohýbá

V odborné literatuře existuje něco, co se popisuje jako Stendhalův syndrom. Označuje se tak intenzivní zážitek způsobený silnými kulturními či přírodními vjemy. Projevuje se zrychleným tepem, závratí, zmatením a někdy i halucinacemi.

Francouzský spisovatel Stendhal jej prý zakusil při své první návštěvě Florencie. Dnes by ho bezesporu jímaly stejné symptomy, jejich spouštěčem by byly ale narvané ulice a obchody.

Ředitel věhlasné florentské galerie Uffizi Eike Schmidt se ve spolupráci s odborníky pokouší krátit fronty čekajících turistů a bojuje s přeprodáváním lístků.

Na projektu spolupracují i místní univerzity. Základní problém je v tom, že ve špičkách lidé čekají na vstup i čtyři hodiny.

Je to jen jeden z příkladů toho, jak situace ve městě vypadá. Florencie je také jedno z evropských měst, kde místní proti návalům turistům pořádali demonstrace. Obdobné protestní akce se konaly i v Benátkách, Římě, Amsterdamu, Barceloně, v Berlíně, Lisabonu nebo Palmě de Mallorca.


Benátky chtějí lépe chránit památky: velkým výletním lodím zakázaly plout do centra zakázaly velkým výletním lodím plout do centra. Město tak chce


Například Barcelona… Zatímco v roce 1990 přivítala 1,7 milionu turistů, loni už jich město navštívilo 32 milionů. V italských Benátkách vyrostly bariéry pro usměrňování turistických davů.

V uličkách je lidí tolik, že jsou ve špičkách neprůchodné, a málem se tak ztratila i ona loňská dvoutisícová demonstrace místních proti davům. I Benátky tak čekají restrikce. Od roku 2022 bude jistější rezervovat návštěvu, jinak hrozí, že se turista ve špičce nedostane do centra. Ve všední dny se za vstup bude platit šest eur (154 korun), v rušnější dny osm nebo deset eur (205 nebo 257 korun).

Potíže s turisty má i nizozemský Amsterdam. Vloni ho navštívilo 18 milionů turistů, město samotné má přitom něco přes 820 tisíc obyvatel. Situaci ve městě ještě zhoršil chystaný brexit. Řada britských firem sem i kvůli výhodným daním a vládním pobídkám přesunula své centrály. Má to za následek, že nájmy vyskočily do výšek, které nemohou akceptovat ani místní obyvatelé a přirozený život ve městě vymírá.

Proti turistům se staví i v Paříži, kde chtějí omezit počty turistických vyhlídkových autobusů v centru, protože blokují stylem své vyhlídkové jízdy dopravu. Omezení plánují i v New Yorku, a to u sochy Svobody. Regulovat se budou organizované soukromé prohlídky, protože přispívají k přehlcení lokality.

Zaplať a zmiz

Pro zážitek z potíží ale není potřeba jezdit daleko za hranice. V Česku hlásí přeplněno třeba Český Krumlov a po benátském vzoru se jako vhodné omezení jeví začít na turistech ještě více vydělávat.

Na 13 tisíc obyvatel připadá milion turistů ročně. Památkáři proto plánují v letních měsících rozšířit zónu, kde se bude vybírat vstupné, nebo snížit počet turistů na prohlídkových trasách na zámku.

Město zase zpoplatnilo vjezd zájezdových autobusů do města. Za příjezd a odjezd z takzvaného bus stopu zaplatí jeden autobus 1250 korun. Dosud dopravci neplatili nic.

O poplatku za splavnění řeky uvažují i některá jihočeská města, kterými protéká Vltava. Vedle Krumlova třeba i Vyšší Brod. Získané peníze by mohly například pokrýt náklady na odstraňování odpadků kolem řeky.


Krušnohoří v seznamu světového dědictví: moc to nepřinese, ale dá to hodně práce


Nával a dopravní kolaps hlásí čas od času, to podle prázdnin v Polsku, i Adršpach se svým skalním městem.

Skály zatím turisté nepoškodili, což se ale nedá říci o Lennonově zdi v Praze. Některé turistické kanceláře dokonce nabízely v rámci svých balíčků sprejování na zeď a podle zpráv od maltézských rytířů, majitelů zdi, se schyluje i zde k omezením.

Je na čase se začít ptát, proč se svět zbláznil. Podle statistik Eurostatu je evropskou top destinací Španělsko. V roce 2017, ze kdy pocházejí poslední statistiky, bylo v případě osob cestujících mimo svou zemi nejčastější destinací výjezdového cestovního ruchu v EU právě Španělsko s 306 miliony přenocování v turistických ubytovacích zařízeních, což představuje 20 procent celkového počtu přenocování v EU.

Za nárůst cestování může kombinace několika faktorů. Jsou to jednak turisté z Asie, kteří jsou stále bohatší a rádi objevují Evropu.

Cestování podporuje i rozmach levných letenek a nízkonákladových přepravních společností na silnici i ve vzduchu. Ruku v ruce s tím jde možnost ubytování přes platformy typu Airbnb, které bývají atraktivnější než hotely.

Přiznejme si také, že bezpečných lokalit ubývá. Turisté, kteří by jinak obdivovali krásy Orientu, hledají jiná místa, v nichž je pak větší nával. Tento koktejl změní podobu turistických destinací, jak je známe. Přišel čas hledat poslední neobjevená místa.

Čtěte také:

130 let po červené. Českem vás provede nejlepší značení na světě

Chcete si odpočinout od lidí? Zkuste tento hotel v Grónsku. Je nejodlehlejší na světě

Čeští turisté se přestávají bát. Ve velkém se vracejí do Turecka, Egypta a Tuniska

BRAND24

Turisté, z Prahy ven, velí ministerstvo

Všichni proti Praze: regiony chtějí metropoli sebrat turisty

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).