Menu Zavřít

Vzhůru na sever. České středohoří je neobjeveným rájem turistů

5. 7. 2019
Autor: Profimedia.cz

Nejlepšími základnami pro objevování Českého středohoří jsou města Litoměřice nebo Úštěk, zakotvit se dá ale i na farmách v přilehlých vesnicích nebo ve vinařstvích kolem obce Velké Žernoseky.

Doprava do Českého středohoří je jednoduchá. Buď autem po dálnici D8, vlakem směr Lovosice (dále je možné pokračovat motorákem na Litoměřice a Úštěk), samozřejmě i autobusem, nebo dokonce lodí, protože v obci Píšťany je v pískovně spojené s Labem vybudována poměrně nová marina.

Týdeník Euro přináší tipy na jednotlivé pěší i cykloturistické výlety v této dosud málo objevené oblasti Čech.

Kam zpravidla jezdíte na dovolenou?

Milešovka

 Milešovka

Na vrchol Milešovky, nejvyšší hory Českého středohoří, se musíte vyšplhat do 836,5 metru nad mořem. Vyjít se tam dá z obce Milešov cestou kolem zámku, oblast kolem obcí Bořislav, Sutom, Medvědice či Kocourov (s útulným penzionem), ale sama o sobě vybízí díky výhledům na prstence kopců ke krásným výletům.

Na Milešovku samotnou vede sice lanovka, ale pouze zásobovací. Nahoru musí každý pěkně po svých, odměnou je pak občerstvení v jedné ze dvou vrcholových restaurací. Milešovka je největrnějším místem v republice, je na ní umístěna meteorologická stanice a v němčině nese hora název Donnersberg, tedy hromová hora.

Velké Žernoseky

 Údolí Brána Čech

Obec se pomalými krůčky vymaňuje ze socialistického marasmu jednotných zemědělských družstev - pořádá vlastní vinobraní, soukromníci zakládají vinařství, je zřízen přívoz do sousedních Malých Žernosek s úžasným výhledem na Portu Bohemicu, starobylé skalnaté údolí zvané Brána Čech.

Kromě výletů mezi vinicemi jsou lákadly v okolí Žernosek zřícenina hradu Kamýk, tříkřížový vrch Kalvárie (jeden z vrcholků Brány Čech) nebo zřícenina hradu Opárno, kam vede cesta Opárenským údolím z Malých Žernosek. Cesta se dá protáhnout až na vrch kopce Lovoš s restaurací.

Úštěk

 Úštěk

Malebné městečko známé z oscarového filmu Kolja je populární díky svým tradičním jarmarkům, starému židovskému hřbitovu, opravené synagoze, rekreačnímu jezeru Chmelař a množstvím turistických cílů v okolí.

Patří mezi ně dvojice kostelíčků na kopci v obci Ostré, zřícenina hradu Helfenburk se zachovalou vyhlídkovou věží, výhledy do skal, které se postupně opět vynořují z hustého lesa, a lidé tak po letech mohou spatřit třeba opičí hlavy. Dříve se oblasti pískovcových skal dokonce říkalo Auscha Schweiz, tedy úštěcké Švýcarsko. V okolí je i několik farem, které prodávají své výrobky (Vědlice, Držovice).

Litoměřice

 Litoměřice

Město tak hezké, že by ho v těchto končinách nikdo nečekal. Láká nejen na své historické centrum či výstavní vilovou čtvrť z 20. a 30. let minulého století pod Mostnou horou, ale také na kopce v okolí, ať už je to poměrně krátký výlet na Radobýl, nebo delší přechod Dlouhého vrchu, výstup na rozhlednu Varhošť, cyklotrasa podél Labe nebo toulky mezi obcemi Lbín, Kundratice či Čeřeniště, místy, která byla z části využívána jako vojenský výcvikový prostor.

Kousek od Litoměřic směrem k Úštěku se pak nachází zámek v obci Ploskovice, odtud už je to zase jen kousek na vrch a zříceninu hradu Kalich u obce Třebušín. Přebudoval ho a pobýval tam kdysi Jan Žižka.

Libochovice

 Libochovice

Město postupně oprašuje svou bohatou historii. Je zde zámek kdysi patřící rodu Herbersteinů s nádherným parkem či opravený židovský hřbitov. Město je napojeno na cyklotrasu vedoucí podél dolního toku řeky Ohře. Dalšími zastaveními jsou například Budyně s přístupnou vodní tvrzí a alchymistickou dílnou nebo Písty - obec, kde se dá v horkých dnech vykoupat pod jezem. Kousek od města je zřícenina hradu Hazmburk.

Třebívlice

 Ulrika von Lewetzov

Městečko spojené s někdejší majitelkou panství Ulrikou von Lewetzov, poslední velkou láskou básníka a spisovatele Johanna Wolfganga Goetha.

V Třebívlicích je také muzeum Českého granátu, který tady můžete s trochou štěstí objevit třeba při rýžování v potoce. Město má i své zámecké vinařství, v okolí pak nabízí výlety třeba na zříceninu hradu Oltářík.

Terezín

 Terezín

Vojenské pevnostní město postavené podle přesného řádu, jehož minulost byla ve dvacátém století velmi pohnutá kvůli židovskému ghettu, odkud vyjížděly transporty do koncentračních táborů. Součástí města je i Malá pevnost, někdejší vězení pražského gestapa. Pohnutou historii je možné si připomenout na několika místech ve městě, vedle Malé pevnosti také v Muzeu ghetta, kolumbáriu nebo v Magdeburských kasárnách.

Město ale také propaguje svou starší vojenskou historii, probíhají tam rekonstrukce historických bitev či prohlídky podzemních chodeb.

Čtěte také:

Chcete si odpočinout od lidí? Zkuste tento hotel v Grónsku. Je nejodlehlejší na světě

Čeští turisté se přestávají bát. Ve velkém se vracejí do Turecka, Egypta a Tuniska

Turisté, z Prahy ven, velí ministerstvo

CONTENT24

Všichni proti Praze: regiony chtějí metropoli sebrat turisty

10 levných destinací pro dovolenou

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).