Menu Zavřít

Benátky zakázaly velkým výletním lodím plout do centra. Město tak chce chránit památky

9. 8. 2019
Autor: Profimedia.cz

Velké výletní lodě nebudou moci od září plout do některých kanálů v centru Benátek. Podle listu Financial Times o tom rozhodly italské úřady ve snaze předejít nehodám a chránit historické město i ekosystém benátské laguny. Podle kritiků jsou však plánovaná omezení nedostatečná.

Dlouhodobé polemiky výrazně přiživila červnová nehoda, při níž loď s téměř 3000 pasažéry kvůli poruše motoru narazila do mola a do menší lodi. Lehce se při tom zranilo pět lidí. O měsíc pozdeji jiná obří loď málem v bouři narazila do jachty. Incidentů využili zastánci omezení, jimž nyní vyšla Itálie vstříc.

Lodě vážící přes tisíc tun budou nově nuceny kotvit v přístavech Fusina a Lombardia, aby nevplouvaly do exponovaného kanálu Guideca, který lemuje náměstí svatého Marka a odděluje čtvrť Dorsoduro od ostrova Giudecca. Právě v něm se stala červnová nehoda.

Do konce příštího roku by podle vládního plánu měla z centrální části Benátek být vypovězena zhruba třetina větších výletních lodí.


Vzhůru na sever. České středohoří je neobjeveným rájem turistů


Již za předchozí vlády Itálie v roce 2017 schválila plán rozvoje benátské laguny, který podporuje výnosnou turistiku okružních plaveb a zároveň je šetrný k městu. Výletní lodě mají do laguny vplouvat jinou cestou, nepřiblíží se při tom k náměstí svatého Marka a ty největší z nich budou kotvit na druhé straně zátoky.

Ekologové však tvrdí, že chystaná omezení jsou nedostatečná a obří lodě budou i nadále poškozovat křehký ekosystém laguny. Plující kolosy podle odborníků přispívají k erozi základů města, které i s lagunou figuruje na seznamu světového dědictví UNESCO.

Čtěte také:

130 let po červené. Českem vás provede nejlepší značení na světě

Budeme muset zdražit mapy, říká šéf klubu turistů Chvátal

Chcete si odpočinout od lidí? Zkuste tento hotel v Grónsku. Je nejodlehlejší na světě

Čeští turisté se přestávají bát. Ve velkém se vracejí do Turecka, Egypta a Tuniska

Turisté, z Prahy ven, velí ministerstvo

BRAND24

Všichni proti Praze: regiony chtějí metropoli sebrat turisty

10 levných destinací pro dovolenou

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).