Menu Zavřít

Luxus na Manhattanu: 10 nejdražších bytů letos stálo dohromady půl miliardy dolarů

31. 12. 2018
Autor: Profimedia.cz

Noví majitelé deseti nejdražších bytů na Manhattanu v New Yorku letos zaplatili dohromady půl miliardy dolarů. Na první pohled obrovská částka znamená oproti předchozím třem letům pokles.

Nejdražším apartmánem na Manhattanu byl v letošním roce penthouse v nové budově od architekta Roberta Sterna, který se prodal za 73,8 milionu dolarů. Oproti roku 2014 klesla cena za nejdražší byt o čtvrtinu.

Během posledních dvanácti měsíců se navíc hodně prodávalo se slevou. Hned osm z deseti nejdražších bytů bylo nakonec k mání za výrazně nižší než původně požadovanou cenu. Jeden z apartmánů byl levnější o sedmnáct milionů dolarů.


Ikona ve stylu Art deco. Před 90 lety začala stavba Chrysler Building

 Chrysler Building v New Yorku


Podle expertů může jít trh s nejdražšímy byty v největším městě USA ještě níž. „Nejsem si jistý, že existuje poptávka po ultra luxusních bytech, které vstupují na trh,“ řekl webu Fortune Jonathan Miller, výkonný ředitel odhadní společnosti Miller Samuel. Podle něj v současné době dochází k jisté normalizaci trhu. S tím souhlasí i šéfka společnosti Corcoran Group Pamela Liebmanová: „Od roku 2009 se trh rozjel hodně agresivně, takže je normální, že teď trochu zpomaluje,“ řekla webu listu New York Times.

Miller však zároveň dodává, že se vývoj trhu odhaduje těžko. „Už v roce 2008 jsem si myslel, že trh s byty už nemůže jít výš, a teď jsou ceny dvojnásobné,“ říká.

BRAND24

Průměrná cena byty na Manhattanu letos meziročně klesla o pět procent z 2,16 milionu dolarů na 2,06 milionu.

Dále čtěte:

Desetina Pražanů dává za bydlení více než polovinu svých výdajů

V Belgii šest měsíců, v Praze sedm let. Stavbu bytů brzdí byrokracie

Praha předběhla Manhattan. „Nevysvětlitelná“ část tvoří dvě třetiny ceny realit

Nové byty v Praze znovu zdražily. Cena za metr čtvereční překonala 100 tisíc

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).