Menu Zavřít

Nejnebezpečnější lidé na internetu: Trump, Putin, Zuckerberg

31. 12. 2018
Autor: Profimedia.cz

Americký prezident Donald Trump, ruský protějšek Vladimir Putin nebo šéf sociální sítě Mark Zuckerberg. To byly podle amerického časopisu Wired v uplynulém roce nejnebezpečnější osoby na internetu.

Internet je podle časopisu Wired nepřátelským a nebezpečným územím více než kdykoliv předtím. V mnoha případech jsou v online prostředí nebezpeční ti, kteří mají velkou moc i v reálném světě.

Jedním z internetových predátorů je podle redakce amerického časopisu, který se věnuje moderním technologiím, americký prezident Donald Trump. Zejména jeho četné příspěvky na Twitteru mohou mít doslova zničující důsledky. Třetího ledna 2018 Trump přes mikroblogovací síť hrozil severokorejskému režimu, že má „větší a mocnější nukleární tlačítko“ než režim Kim-Čong una.

Jak podotýká Wired, Trump je možná jediným člověkem na Zemi, který je ochoten začít jaderný konflikt přes Twitter. Trump své tweety směřuje i proti ostatním oponentům, kteří chtějí proti němu svědčit u soudu, nebo se vysmívá zavedeným americkým médiím a snižuje jejich důvěryhodnost.

Případně vyslovuje jednostranné diplomatické soudy či vojenská řešení bez toho, aby zvážil jejich důsledky. Ze zpráv, které jsou omezeny 280 znaky, si udělal vlastní internetovou „kazatelnu“, z níž šíří své názory.

Jako druhého v pořadí uvedl časopis ruského prezidenta Vladimira Putina. Ten sice nevystupuje na sociálních sítích tak přímočaře jako jeho americký protějšek, ale lze za ním vidět řadu hackerských útoků, které mají posvěcení Kremlu.

Například napadení Mezinárodního olympijského výboru v lednu 2018, kdy se řešil zákaz účasti Ruska na olympiádě v Pchjongčchangu. Pak byly napadeny stránky olympiády v době zahajovacího ceremoniálu. Stejná skupina se rovněž snažila napadnout stánky švýcarské laboratoře Spiez Laboratory, jež byla také zapojena do vyšetřování pokusu o vraždu dvojitého agenta Sergeje Skripala.

Rusové rovněž testovali slabá místa americké rozvodné sítě. Rusko pod vedením Putina trávilo rok 2018 na internetu velmi aktivně, napsal časopis.


Čtěte také: Sociální přesycení. Facebooku a spol. v USA přestali přibývat uživatelé

 Ilustrační foto


Zakladatel a ředitel sociální sítě Mark Zuckerberg je zase zodpovědný za mnoho bezpečnostních přešlapů své firmy. Nemluvě o tom, že barmský režim zneužil Facebook pro genocidu svých odpůrců a vedení americké firmy otálelo s nápravou. Facebook se také stal platformou pro ovlivnění amerických prezidentských voleb v roce 2016, jak vyšlo v roce 2018 podrobněji najevo přes aféru firmy Cambridge Analytica. Hackeři také napadli 30 milionů účtů uživatelů největší sociální sítě světa.

„Mark Zuckerberg stále nepochopil obrovskou odpovědnost ani rozsah škod, které přichází s platformou, jako je Facebook,“ vysvětlil Wired, proč jej považuje za jednoho z nejnebezpečnějších lidí na internetu.

BRAND24

Dále čtěte:

Další průšvih Facebooku: síť poskytovala data uživatelů technologickým firmám

Úřad vlády a ministerstvo průmyslu se zbaví telefonů Huawei

Facebook sdílel data s čínskými výrobci smartphonů. Dohody s nimi nyní ukončí

Šmírák Tinder. Za pár let nasbíral o uživatelce data na 800 stran

Bezpečnost především: ochrana Zuckerberga stojí Facebook čtvrt miliardy ročně

 Mark Zuckerberg s bodyguardy

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).