Menu Zavřít

Krúpa chce výběrové řízení na prodej pohledávek OKD vůči Bakalovi

15. 8. 2018
Autor: Archiv

Nová společnost Krupa Global Investments (KGI) slovenského podnikatele Pavola Krúpy vyzvala insolvenčního správce Lee Loudu a společnost Správa pohledávek OKD (dříve OKD) k vyhlášení výběrového řízení na prodej pohledávek, kterými OKD disponuje vůči finančníkovi Zdeňkovi Bakalovi. Jedná se o několik pohledávek v celkové výši desítek miliard korun. Louda uvedl, že se podnětem zabývá a během září ho projedná s věřitelským výborem.

KGI považuje navrhovaný postup za nezbytný za účelem uspokojení věřitelů společnosti Správa pohledávek OKD. Mimo jiné by měl zvýšit bonitu zažalovaných pohledávek. „KGI zároveň projevila svůj zájem zúčastnit se tohoto výběrového řízení,“ dodala mluvčí KGI Barbora Hanáková. Bakala byl dříve spoluvlastníkem společnosti New World Resources (NWR), která OKD vlastnila.

Původní OKD už pod jiným vlastníkem vyhlásila předloni v květnu úpadek. Do potíží se společnost dostala kvůli klesajícím cenám uhlí a předluženosti. Insolvenční návrh na sebe podala sama firma. Věřitelé přihlásili u soudu pohledávky za více než 20 miliard korun, pohledávky za většinu této částky ale insolvenční správce popřel.

V OKD se dál těží černé uhlí. I se zaměstnanci z dodavatelských firem tam nyní pracuje okolo 9500 lidí. Doly letos prostřednictvím své společnosti Prisko převzal stát. V původní společnosti OKD, která změnila název na Správce pohledávek OKD, zůstaly pohledávky za bývalými majiteli a závazky vzniklé předtím, než se firma dostala do úpadku.


Bakalův recept na zbohatnutí: levně koupit, vysát, zmizet

Zdeněk Bakala


Hanáková dnes uvedla, že KGI dále vyzvala insolvenčního správce a Správu pohledávek OKD, aby učinily veškeré možné kroky k zabezpečení majetku Bakaly a zabránili tak vyvedení jeho majetku mimo Českou republiku.

Rolí Bakaly v OKD se v současnosti zabývá také sněmovní vyšetřovací komise. Bakala, který žije ve Švýcarsku, se před komisi odmítá dostavit. Komise proto požádala policii, aby finančníka předvedla. Ta však již v úterý uvedla, že může svědka předvést pouze v případě, že se nachází na území Česka.

Bakala v úterý uvedl, že by jeho výpověď před komisí sloužila k politickému tlaku na soudy, někteří politici se podle něj pokoušejí obejít řádný proces. Prostřednictvím svého mediálního zástupce připomněl své tvrzení z počátku srpna, že někteří politici včetně několika členů komise se již rozhodli o jeho vině v záležitostech týkajících se OKD.

Majitel KGI Pavol Krúpa se v kauze OKD angažuje dlouhodobě. Nová společnost Krupa Global Investments, která se soustředí především na aktivistické investice a využívání tržních příležitostí, navazuje podle Hanákové na činnost Krúpy v rámci česko-slovenské finanční skupiny skupiny Arca Capital. „Záměrem je oddělit aktivistický byznys a aktivistický způsob investování od regulovaných a licencovaných aktivit skupiny Arca Capital,“ dodala mluvčí.

BRAND24

Čtěte také:

Pecina: Prodej OKD vypadá z nynějšího pohledu hrůzostrašně

Bakalova šachta ožívá. Polský důl Dębieńsko restartují Australané

Vyšší, než se čekalo. Náklady na útlum dolů OKD se odhadují na 6,6 miliardy

Bakalův švindl aneb Staré pověsti privatizační

Dlouhé stíny v OKD

Makrooko Miroslava Zámečníka


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).