Menu Zavřít

Bakala se nedostavil. Vyšetřovací komise k OKD požádá policii o jeho předvedení

14. 8. 2018
Autor: Martin Pinkas, Euro

Sněmovní vyšetřovací komise k prověření privatizace těžební společnosti OKD požádá policii, aby předvedla k podání výpovědi finančníka Zdeňka Bakalu. Řekl to její předseda Lukáš Černohorský (Piráti). Bakala odmítá před komisi předstoupit. Pozván byl na dnešek, ale nedostavil se. Podnikatel žije ve Švýcarsku. Policie může svědka předvést jen tehdy, když se nachází v Česku. Bakala dnes uvedl, že by jeho výpověď před komisí sloužila k politickému tlaku na soudy.

Žádost policii by měla od komise odejít dnes, nejpozději ve středu. Komise o ní podle Černohorského rozhodla jednomyslně. „V tuto chvíli se komise usnesla na tom, že nechá předvést Policí České republiky Zdeňka Bakalu vzhledem k tomu, že se odmítl dostavit k podání svědecké výpovědi. Vzhledem k tomu, že zákony platí pro všechny, ať už jste chudí, nebo bohatí, tak komisi nezbylo nic jiného než přistoupit k tomuto kroku,“ prohlásil Černohorský.

Řekl, že komise požádá policii, která pak bude zjišťovat místo, kde se bude Bakala nacházet, a případně ho předvede. V jaké lhůtě se to podaří, záleží podle něj na policii. „Komise má skončit k 12. říjnu, ale pokud samozřejmě bude potřeba, tak můžeme požádat Sněmovnu o prodloužení termínu,“ dodal. Podle dostupných údajů je to poprvé, co sněmovní vyšetřovací komise požádá policii o předvedení osoby k podání výpovědi.

Policie ČR na twitteru uvedla, že může svědka předvést pouze v případě, že se nachází na území Česka. „Předvedení svědka je z naší strany možné pouze na území ČR. Jinak je nutné předchozí rozhodnutí justičních orgánů,“ napsali bez dalších podrobností policisté.

Bakala dnes prostřednictvím svého mediálního zástupce připomněl své tvrzení z počátku srpna, že někteří politici včetně několika členů komise se již rozhodli o jeho vině v záležitostech týkajících se OKD. „Od té doby nebylo řečeno ani se nestalo nic, co by změnilo jeho názor, že v tomto vysoce zpolitizovaném prostředí by jeho výpověď byla zneužita k dalšímu zesílení politického tlaku na nezávislé soudy v České republice,“ uvedl Bakalův zástupce.

„Někteří politici se očividně pokouší využít parlamentní systém, aby obešli řádný proces. To vytváří nebezpečný precedent, který by byl výsměchem právům, jež ústava zaručuje všem českým občanům,“ uvedl Bakalův zástupce. Samotnou žádost komise, aby Bakalu předvedla policie, nekomentoval.

Komise podle Bakaly není nestranná a svým zaměřením zasahuje do probíhajícího soudního řízení. Bakalova investiční skupina RPG Industries koupila v roce 2004 OKD od společnosti Karbon Invest krátce poté, co tato firma získala důlní společnost od státu.


Bakalův recept na zbohatnutí: levně koupit, vysát, zmizet

Zdeněk Bakala


Premiér Andrej Babiš (ANO) dnešní žádost komise odmítl šířeji komentovat. Novinářům řekl, že to, že se veřejnost díky sněmovnímu vyšetřování možná dozví nějaké nové věci, je asi důležité, protože privatizace OKD zničila celý region. Věcí se ale zabývají i orgány činné v trestním řízení. Připomenul, že nové trestní oznámení kvůli OKD nedávno podal Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. „Tak si myslím, že je to spíš věc policie a státních zástupců,“ konstatoval.

Bakala za své účinkování v OKD často čelil kritice. Sociální demokrat Lubomír Zaorálek ho před několika lety například nazval gaunerem a Bakala ho za to neúspěšně žaloval. Prezident Miloš Zeman ve svém druhém inauguračním projevu letos v březnu označil Bakalu za velkou skvrnu a obvinil ho z rozsáhlé hospodářské kriminality v OKD. Bakala ve svém dopise proto také poukázal na to, že je na něj některými politiky včetně části členů komise nahlíženo jako na podezřelého, že je označován za tuneláře a že prezident Zeman vyzval k jeho odsouzení.

Komise složená z poslanců má prověřit převod státních akcií OKD do vlastnictví jiných osob, zejména prodej minoritního podílu v roce 2004. Komise se zaměřuje také na snížení základního jmění černouhelné společnosti ve druhé polovině 90. let, kterým stát přišel o možnost firmu kontrolovat. Předmětem poslaneckého zkoumání je také plnění závazků nabyvatelem akcií ze smlouvy z roku 2004 a příčiny úpadku OKD a odpovědnosti státních úřadů a osob.

Společnost OKD se v roce 2016 kvůli klesajícím cenám uhlí a předluženosti dostala do úpadku. Firma na sebe podala insolvenční návrh. Věřitelé poté přihlásili u soudu pohledávky za více než 20 miliard korun, pohledávky za většinu této částky ale insolvenční správce popřel. Letos v dubnu v souladu s reorganizačním plánem převzal doly stát.

BRAND24

Čtěte také:

Pecina: Prodej OKD vypadá z nynějšího pohledu hrůzostrašně

Bakalova šachta ožívá. Polský důl Dębieńsko restartují Australané

Vyšší, než se čekalo. Náklady na útlum dolů OKD se odhadují na 6,6 miliardy

Bakalův švindl aneb Staré pověsti privatizační

Dlouhé stíny v OKD

Makrooko Miroslava Zámečníka


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).