Menu Zavřít

Kapsch chce v Česku zůstat a zaměřit se na nové projekty. Bude ale propouštět

24. 4. 2019
Autor: Hynek Glos/Euro

Společnost Kapsch po skončení smlouvy na provoz mýta z Česka neodejde. Chce se zaměřit na další projekty, například systém elektronických dálničních známek. Kvůli ztrátě mýta však firma nejspíš propustí část zaměstnanců. Řekl to generální ředitel tuzemského Kapsche Karel Feix. Rakouská firma je provozovatelem mýtného systému v Česku od roku 2007, na konci letošního roku ji vystřídá konsorcium CzechToll/SkyToll.

„Hlásíme se do různých tendrů a počítáme s tím, že bychom mohli v některých uspět,“ řekl Feix. Společnost bude mít zájem například o provoz připravovaného systému elektronických vinět, s jehož zavedením stát počítá od roku 2021. Zmínil také zvažovaný systém vysokorychlostního vážení vozidel nebo projekty tzv. smart cities, které zahrnují také inovativní řešení dopravy ve městech.

Šéf Kapsche nevyloučil ani možnost zapojení firmy do fungování budoucího mýtného systému například v roli subdodavatele. „Pokud by nás někdo oslovil, tak ten zájem by mohl být logický. V tuto chvíli ale takové jednání není na pořadu dne,“ podotkl.

Mýto je dosud hlavní aktivitou společnosti v Česku. Pro provozovatele přináší roční příjmy kolem 1,5 miliardy korun, které si Kapsch rozděluje s přibližně 20 subdodavateli. Důsledkem ztráty těchto příjmů bude nejspíš omezování počtu zaměstnanců ve firmě. „Rozhodně se to ale nebude týkat našich odborníků a know-how,“ uvedl šéf firmy. Část zaměstnanců chce společnost také využít na projektech koncernu v zahraničí.


Kapsch odmítá obvinění z ovlivňování. Bude se bránit právní cestou

 ilustrační foto


Feix vyloučil, že by po skončení provozu mýta byla ohrožena další budoucnost firmy v Česku. Aktuální podle něho není ani případný prodej podniku. V minulosti Kapsch nabízel prodej části firmy státu.

Mýtný systém není ani v současnosti jedinou zakázkou Kapsche v Česku. Vedle mýta je například dodavatelem signálu GSM-R na české železnici a dalších menších projektů.

Česko-slovenské konsorcium CzechToll/SkyToll loni zvítězilo v mýtném tendru s nabídkou 10,75 miliardy korun za desetiletý provoz. Kapsch neuspěl s nabídkou zhruba o 2,7 miliardy korun vyšší. Rakouská firma proti soutěži podala námitky u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který je však zamítl. Kapsch proti rozhodování ÚOHS kolem mýta podal dvě žaloby.

BRAND24

Policie na začátku března zasahovala kvůli podezření z korupce v mýtném tendru na několika místech, mimo jiné v sídle firmy Kapsch, na antimonopolním úřadu nebo v bytě místopředsedy hnutí ANO Jaroslava Faltýnka. Zatím ve věci nikoho neobvinila.

Přečtěte si také:

Elektronické dálniční známky zvýší výnosy o 220 milionů korun, vyplývá z návrhu zákona

Stát by převzetím mýta ušetřil za deset let dvě miliardy, tvrdí Kapsch

Ministr Ťok obvinil Kapsch ze lži a trestného činu

Devět set kilometrů mýta navíc? Málo, ukazují analýzy

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).