Menu Zavřít

Jak se Musk přepočítal. Vyrovnání s regulátory ho mohlo stát mnohem méně

3. 10. 2018
Autor: Profimedia.cz

Elon Musk vyrukoval na americkou Komisi pro cenné papíry, která jej obvinila z manipulace na finančním trhu, s vyhrnutými rukávy. Nakonec si ale odnesl dohodu, která byla mnohem méně výhodná, než mu regulátoři původně nabízeli.

Zakladatel automobilky Tesla Elon Musk se dostal do problémů kvůli svému srpnovému tweetu, že Teslu stáhne z burzy a převezme ji do soukromých rukou. Při tom zmínil, že pro zamýšlenou akci má prostředky od arabských investorů, což nebyla pravda.

Minulý týden jej tak americká Komise pro cenné papíry (SEC) obvinila z akciového podvodu a manipulace s finančním trhem. Jak píše web deníku The New York Times, vše mohlo skončit již minulý čtvrtek, jenže Tesla první návrh SEC na urovnání odmítla.

Přitom šlo o velkorysou nabídku – Musk podle návrhu mohl zůstat výkonným šéfem, místa ve správní radě se měl vzdát na dva roky a měl zaplatit pokutu 10 milionů dolarů. Musk ale údajně zavolal kolegům ve vedení Tesly a sdělil jim, že pokud na dohodu kývnou, okamžitě složí funkce a firmu opustí.

Tesla tedy urovnání odmítla a komise přistoupila k razantnímu řešení – obvinila Muska z podvodu. Pokud by případ zamířil k soudu a regulátor soud vyhrál, hrozilo by, že by Musk tak jako tak musel skončit ve správní radě i v managementu.

Vývoj akcií Tesly:

Tesla Chart

V pátek pak promluvil trh – akcie Tesly se propadly o 14 procent, což přimělo právníky firmy k činu, tentokrát s Muskovým souhlasem. V sobotu bylo na světě urovnání sporu, ovšem za výrazně horších podmínek. Šéfem správní rady Musk nesmí být tři roky, pokuta pro něj se zvýšila na 20 milionů a stejnou částku musí zaplatit i Tesla. Automobilka má navíc povinnost zřídit dva další posty pro nezávislé šéfy a zvenku má být i šéf správní rady.

„Musk je možná génius, pokud jde o elektrická auta či cestování vesmírem, ale pokud jde o jednání s dozorem nad finančními trhy, je trochu natvrdlý,“ komentoval případ Joseph Grundfest, bývalý člen SEC.

ebf 24 - tip duben

Dále čtěte:

Muskův hodně drahý joint: kouření marihuany ve studiu ponořilo akcie i dluhopisy Tesly

Elon Musk: jak vydělal peníze na své šílené nápady?

Nejdůležitější muž světa. Musk může postavit na hlavu to, jak žijeme

 Elon Musk

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).