Menu Zavřít

Český Transcon postaví v Senegalu letiště za téměř čtyři miliardy korun

22. 11. 2019
Autor: Transcon

Český výrobce letištních řídicích a monitorovacích systémů Transcon Electronic Systems začne v prosinci modernizovat první z pěti regionálních letišť v Senegalu. Cena zakázky tamního ministerstva turistiky a letecké dopravy činí 3,8 miliardy korun. Obchodní ředitel Transconu Ilja Mazánek uvedl, že první letiště firma dokončí na konci příštího roku, další letiště počátkem roku 2021 a zbývající tři v roce 2022.

Lidovým novinám řekl Mazánek, že že zhruba 15 procenty z celkové investice 151 milionů eur (zhruba 3,8 miliard korun) se podílí senegalský stát, zbytek tvoří úvěry České exportní banky a Komerční banky. Informaci o zakázce přinesl web iHned.cz.

„Na rekonstrukci prvních dvou z pěti letišť poskytneme financování v objemu zhruba 53 milionů eur (zhruba 1,4 miliardy korun). A to poměrem půl na půl,“ řekl generální ředitel České exportní banky Jaroslav Výborný.

Každé ze zmiňovaných letišť má ročně odbavit mezi půl a jedním milionem lidí a má zvládnout přistání turbovrtulových strojů ATR nebo menších proudových letadel Embraer. U dvou větších letišť se uvažuje i o větších letadlech typu Airbus A320 a Boeing B737. Podle dřívějšího vyjádření Mazánka pro média představuje senegalský kontrakt pro Transcon významnou zakázku.

Společnost se zabývá výrobou řídicích a monitorovacích systémů, světelných návěstí pro letištní ranveje nebo mobilních letištních budov sestavených z kontejnerů. Firma svou techniku, kterou vyrábí v závodě ve Frýdku - Místku, dodává zejména do Ruska, Polska, do zemí na Balkánském poloostrově, ale působila i v Libyi nebo Saúdské Arábii. Firma dokáže postavit letiště za méně než rok a podle Mazánka jich zvládne stavět i několik najednou. Její zařízení je totiž možné smontovat jako stavebnici a bez problémů odolají pouštním bouřím i extrémním mrazům a horku, proto jsou výhodná pro regionální letiště.

Přečtěte si: Výkres za 40 miliard. Plán stavby trati na letiště je hotov a zásadně změní tvář Prahy  David Ježek, hlavní inženýr připravované trati na pražské letiště

Dále čtěte:

Letiště Praha zlepšilo svůj rating na velmi kvalitní se stabilním výhledem

Fronta na nebi: evropské letectví má za sebou rok výrazných zpoždění

Praha jako součást USA. Letiště se zajímá o americkou imigrační kontrolu

Blíží se návrat maxů? Boeing hledá lidi, kteří mu pomohou s jejich zprovozuschopněním

Na kterém letišti se nejlépe najíte? Za nejvyšší kvalitou musíte do Asie

BRAND24

Soud EU dal za pravdu pasažérům Českých aerolinií v kauze zpožděného letu

Letiště Praha chystá rozšíření. Do roku 2035 zvýší kapacitu až na 23 milionů odbavených cestujících

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).