Výběr zpráv Protextu ČTK

Protext ČTK

Bohemia Energy: Z malé firmy mezi stovku největších

V roce 2005 první – a dnes v segmentu domácností a malých a středních firem největší…

Jablotron: Z půdy rodinného domku mezi renomované výrobce

Ryze česká technologická společnost s dvoumiliardovým obratem, vlastním vývojem i výrobou…

Česká zbrojovka a.s.: Nadnárodní firma s regionální odpovědností

Česká zbrojovka a.s. Uherský Brod je dlouhodobě nejdůležitější český výrobce a současně…

ilustrační foto
ilustrační foto
Autor: Profimedia.cz

Čerstvé mléko s trvanlivostí 40 dní? Američané dotáhli sovětský nápad

23. srpna, 11:03  -  František Novák
ilustrační foto
ilustrační foto
Autor: Profimedia.cz
23. srpna, 11:03

Výrazně prodloužit trvanlivost čerstvého mléka až na 40 dní umožňuje nová technologie pasterizace. Technologii zdokonalili vědci americké Purdue University. Nápad využití vyššího tlaku a nižší teploty během pasterizace původně vznikl v Sovětském svazu, ale po vzniku samostatného Ruska chyběly peníze, aby ji odborníci dotáhli do komerční fáze.

Technologii šetrnější pasterizace, která zničí pouze bakterie a uchová ostatní složky čerstvého mléka, dotáhli do konce američtí vědci z Purdueovy university ve státě Indiana. Čerstvé mléko díky ní vydrží na pultech místo 13 dnů až 40 dní. Znamená to jeden z největších pokroků v rámci pasterizace za posledních několik desetiletí, napsal web Quartz.

Jako první na světě pak tuto technologii začala používat portorická mlékárna Tres Monjitas. Portoriko, které patří mezi nezačleněné území Spojených států, totiž často sužují ničivé hurikány - například v roce 2017 byl ostrov dlouhé měsíce bez elektřiny a mnoho potravin se zkazilo. I tato zkušenost proto vedla ke snaze zvýšit trvanlivost základních potravin.

Šéf mlékárny Orlando González chce s mlékem, které má delší životnost, expandovat do dalších oblastí Karibiku. Na americké Panenské ostrovy, na ostrov Svatý Martin, případně do Dominikánské republiky.

Pokročilou pasterizaci provádí firma Milisecond Technologies. Mléko je pasterováno nižší teplotou díky využití vyššího tlaku. Rozstřikuje se na jednotlivé kapky a dochází k ničení bakterií na jejích okrajích po dobu několika milisekund, vysvětlil technologický ředitel Milisecond Technologies Philip Frechette.


Nový trend v biopotravinách: zákazníci chtějí etické mléko od krav s telaty


Milisecond Technologies uvádí, že mléko je na teplotu 70 stupňů Celsia zahřáto jen na dobu jedné vteřiny, pak se po dobu 4 vteřin ochladí na 60 stupňů, v následující minutě pak ze 60 stupňů až na 4 stupně. Proto se jeho složení a nutriční hodnoty mají výrazně blížit čerstvě nadojenému mléku.

Firma chce dosáhnout toho, aby byla tato metoda byla celosvětově uznávanou formou alternativní pasterace a používali jí největší zpracovatelé mléka na světě. Společnost založil Andrej Arofikin, který na technologii pracoval ještě před rozpadem Sovětského svazu. Vylepšenou pasterizaci vyvíjeli dále američtí odborníci ve Spojených státech dalších 15 let.

Pasterizace mléka se provádí kvůli tomu, aby byly zničeny bakterie a mléko se nekazilo. Čerstvě nadojené mléko se ve většině zemí nesmí vyvážet a dovážet přes hranice, pokud není pasterizováno, protože může šířit nebezpečné bakterie jako je salmonela, E.coli nebo listerie.

Pasterace mléka podle legislativy EU:
dlouhá nízká – 61,6 °C 30 minut
šetrná krátkodobá – 71,5°-74 °C 15–40 sekund
vysoká mžiková – 85 °C 1–5 sekund
legislativní 72 °C 15 sekund
Zdroj: wikipedia

Dále čtěte:

Fazole a hrách: uživit deset miliard lidí mají alternativní bílkoviny

Drsný sladký byznys. Falšování medu je stále rozšířené

Pět největších výrobců mléka a masa tvoří víc emisí než ropní giganti

Číňané žízní po mléku. Zbytek světa jim má chovat dobytek


Čtěte také

Makrooko Miroslava Zámečníka

Hongkong - když vrchnost neví, kdy couvnout

Místní volby v Hongkongu tento víkend ukáží, zda voliči vytrestají spíše kandidáty, kteří…

před 1 hodinou

 Výstavba větrné elektrárny ve Václavicích u Hrádku nad Nisou

Stavte turbíny, vítr je čím dál silnější, tvrdí studie. Čeští odborníci nadšení brzdí

Silnější proudění v posledních letech může přinést výhodu pro provozovatele větrných…

před 1 hodinou

Karel Komárek

Dividenda do Švýcar: Sazka Group vyplatí Komárkově KKCG téměř čtyři miliardy korun

Představenstvo loterijní společnosti Sazka Group navrhlo, že z účtu nerozděleného zisku…

před 2 hodinami

 Tepelná elektrárna Hodonín

Investice vyvolaná suchem. ČEZ postaví v Hodoníně chladicí věž

Sucho začíná stále více komplikovat provoz elektráren, které jsou na dostatku vody…

před 2 hodinami

Kryptoměny  Bitcoin

Bitcoin klesl nejníže za půl roku, dostal se pod 7000 dolarů

Hodnota kybernetické měny bitcoin klesla nejníže za šest měsíců, krátce se dostala i pod…

před 3 hodinami

Sdílení

Líbí se Vám tento článek?
Sdílejte ho

Hodnocení

Zaujal Vás tento článek?
Ohodnoťte ho

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Finance
Nezávazná přihláška jako poukázka na potíže. Pozor na některé aukční firmy
Kde se žije důchodcům nejlépe?
Mimořádná okamžitá pomoc je jednorázová a nenároková dávka. Činit může až 51 150 Kč
Růst rodičovské 2020 - kompletní info
Kdo musí platit rozhlasové a televizní poplatky nejen v nájmu?
Auta
Elon Musk předvedl pick-up Cybertruck
Mercedes-Maybach GLS 600 je reakcí na Bentaygu a Cullinan. Zaměření na čínský trh nezapře
Taxikáři z Amsterodamu žalují Teslu. Vadí jim nespolehlivost aut
Test Mazda MX-5 30th Anniversary: Óda na radost
Třinecké hokejisty vozí unikátní autobus
Hry pro příležitostné hráče