Výběr zpráv Protextu ČTK

Protext ČTK

Protext Video: Konference CyberCon Brno 2019

Moderní technologie jako nástroj vládnutí, sociální inženýrství, novinky z oblasti…

Pronajaté auto vás může vyjít levněji než vlastní

Dvě třetiny Čechů si pořizují vozy maximálně za 200 000 korun. Volí tedy často starší…

Jak absolventi hodnotí náplň MBA studia? Zjistili jsme v unikátním průzkumu!

Jsou absolventi MBA studia spokojeni s jeho obsahovou náplní? Jak hodnotí odbornou a…

ilustrační foto
ilustrační foto
Autor: Profimedia.cz

Čerstvé mléko s trvanlivostí 40 dní? Američané dotáhli sovětský nápad

23. srpna, 11:03  -  František Novák
ilustrační foto
ilustrační foto
Autor: Profimedia.cz
23. srpna, 11:03

Výrazně prodloužit trvanlivost čerstvého mléka až na 40 dní umožňuje nová technologie pasterizace. Technologii zdokonalili vědci americké Purdue University. Nápad využití vyššího tlaku a nižší teploty během pasterizace původně vznikl v Sovětském svazu, ale po vzniku samostatného Ruska chyběly peníze, aby ji odborníci dotáhli do komerční fáze.

Technologii šetrnější pasterizace, která zničí pouze bakterie a uchová ostatní složky čerstvého mléka, dotáhli do konce američtí vědci z Purdueovy university ve státě Indiana. Čerstvé mléko díky ní vydrží na pultech místo 13 dnů až 40 dní. Znamená to jeden z největších pokroků v rámci pasterizace za posledních několik desetiletí, napsal web Quartz.

Jako první na světě pak tuto technologii začala používat portorická mlékárna Tres Monjitas. Portoriko, které patří mezi nezačleněné území Spojených států, totiž často sužují ničivé hurikány - například v roce 2017 byl ostrov dlouhé měsíce bez elektřiny a mnoho potravin se zkazilo. I tato zkušenost proto vedla ke snaze zvýšit trvanlivost základních potravin.

Šéf mlékárny Orlando González chce s mlékem, které má delší životnost, expandovat do dalších oblastí Karibiku. Na americké Panenské ostrovy, na ostrov Svatý Martin, případně do Dominikánské republiky.

Pokročilou pasterizaci provádí firma Milisecond Technologies. Mléko je pasterováno nižší teplotou díky využití vyššího tlaku. Rozstřikuje se na jednotlivé kapky a dochází k ničení bakterií na jejích okrajích po dobu několika milisekund, vysvětlil technologický ředitel Milisecond Technologies Philip Frechette.


Nový trend v biopotravinách: zákazníci chtějí etické mléko od krav s telaty


Milisecond Technologies uvádí, že mléko je na teplotu 70 stupňů Celsia zahřáto jen na dobu jedné vteřiny, pak se po dobu 4 vteřin ochladí na 60 stupňů, v následující minutě pak ze 60 stupňů až na 4 stupně. Proto se jeho složení a nutriční hodnoty mají výrazně blížit čerstvě nadojenému mléku.

Firma chce dosáhnout toho, aby byla tato metoda byla celosvětově uznávanou formou alternativní pasterace a používali jí největší zpracovatelé mléka na světě. Společnost založil Andrej Arofikin, který na technologii pracoval ještě před rozpadem Sovětského svazu. Vylepšenou pasterizaci vyvíjeli dále američtí odborníci ve Spojených státech dalších 15 let.

Pasterizace mléka se provádí kvůli tomu, aby byly zničeny bakterie a mléko se nekazilo. Čerstvě nadojené mléko se ve většině zemí nesmí vyvážet a dovážet přes hranice, pokud není pasterizováno, protože může šířit nebezpečné bakterie jako je salmonela, E.coli nebo listerie.

Pasterace mléka podle legislativy EU:
dlouhá nízká – 61,6 °C 30 minut
šetrná krátkodobá – 71,5°-74 °C 15–40 sekund
vysoká mžiková – 85 °C 1–5 sekund
legislativní 72 °C 15 sekund
Zdroj: wikipedia

Dále čtěte:

Fazole a hrách: uživit deset miliard lidí mají alternativní bílkoviny

Drsný sladký byznys. Falšování medu je stále rozšířené

Pět největších výrobců mléka a masa tvoří víc emisí než ropní giganti

Číňané žízní po mléku. Zbytek světa jim má chovat dobytek


Čtěte také

 Železnice - ilustrační foto

ČEZ musí SŽDC vrátit 1,1 miliardy korun za neodebranou elektřinu, rozhodl soud

Energetická společnost ČEZ Prodej musí Správě železniční dopravní cesty (SŽDC) vrátit…

před 1 hodinou

Ilustrační foto

Fed snížil základní úrok o čtvrt procenta. Snaží se tím podpořit ekonomiku USA

Americká centrální banka (Fed) podle očekávání podruhé v letošním roce snížila svou…

před 1 hodinou

 Výrobní linka v Madetě

Nejznámější potravinovou značkou zůstává Madeta, polepšily si firmy Agrofertu, Vitana se propadla

Jihočeská mlékárna je nejznámějším českým výrobcem potravin. Vitanu na druhé pozici…

před 3 hodinami

Události  Ilustrační foto

Vítěz americké krize studentských půjček? Armáda

Americká armáda tento týden oznámila, že již splnila náborový plán pro letošní rok. Do…

před 3 hodinami

 Dřevo - ilustrační foto

Přebytek dřeva rozložil trh. Ceny dřevostaveb a nábytku ale neklesají

Na trhu je obrovské množství dřeva. Ceny dřevostaveb, nábytku a dalších výrobků však…

před 9 hodinami

Sdílení

Líbí se Vám tento článek?
Sdílejte ho

Hodnocení

Zaujal Vás tento článek?
Ohodnoťte ho

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Finance
Státní svátky 2019 - jak vycházejí podzimní svátky a Vánoce?
Kdy klesnou ceny bytů v ČR ve městech a na venkově
Jak a kde si v roce 2019 zařídit ošetřovné?
Jak se růst minimální mzdy dotkne rodičů, důchodců či OBZP?
Kolik milionů je třeba na předčasný důchod?
Auta
Fiat o víkendu oslaví 120. výročí výstavou v Trojském zámku…
Mazda do Tokia přiveze svůj první elektromobil. A to hned se dvěma typy pohonu
Mercedes-AMG GT 63 S má díky zásahům společnosti Poseidon 830 koní. Navýšení však stojí pěkný balík
Renault Trucks vystaví legendární Berliet T100
Video: Co dělat v situaci, když zůstanete na přejezdu mezi závorami? Zlomit je není žádný problém
Hry pro příležitostné hráče