Menu Zavřít

Albatros Media koupila nejstarší české nakladatelství Vyšehrad

16. 3. 2018
Autor: Profimedia.cz

Skupina Albatros Media, která je největší českou nakladatelskou skupinou, koupila nejstarší české nakladatelství Vyšehrad. Součástí transakce je také dohoda o dalším využívání značky Vyšehrad. Akvizice přinese skupině Albatros Media zvýšení konsolidovaného ročního obratu na přibližně 850 milionů korun. Cenu transakce skupina nezveřejnila.

Albatros Media bude i nadále pokračovat ve vydávání stávajícího portfolia nakladatelství pod značkou Vyšehrad, a to v Česku i na Slovensku. Hlavním záměrem akvizice je podle Sonnkové posílení pozice v oblasti naučné literatury pro dospělé čtenáře.

Nakladatelství Vyšehrad bylo založeno v Praze v roce 1934, je tak nejstarším nakladatelstvím v České republice. Za téměř 85 let své existence vydalo více než 3000 knih poezie, prózy, publikací historických, filozofických i teologických. Na činnosti nakladatelství se jako redaktoři, autoři, překladatelé či výtvarníci podílely mnohé významné osobnosti české kultury. Akvizicí Vyšehradu se skupina Albatros Media stává majitelem hned dvou nejstarších nakladatelství v České republice, kromě Vyšehradu vlastní také nakladatelství Albatros s tradicí od roku 1949.

„Vyšehrad jsme vždy vnímali jako nesmírně kvalitní tradiční nakladatelství, které přináší čtenářům zajímavá témata a velké osobnosti. Vyšehrad i jeho pracovníci procházeli v minulosti velmi obtížnými obdobími, včetně například tvrdých represí ze strany komunistického režimu v 50. letech, a o to je obdivuhodnější, že nakladatelství po celou dobu drží svou tradici a kontinuálně funguje,“ uvedl generální ředitel společnosti Albatros Media Václav Kadlec.


Noví hlídači: do mediální rady se hlásí i Křeček, kritik rozhlasáka Kroupy

Rozhlas, ilustrační foto (Autor: Jan Rasch, Euro)


Vyšehrad kromě toho kolem sebe vždy dokázal shromáždit velké osobnosti, ať již v minulosti Jana Čepa, Aloyse Skoumala nebo Josefa Ladu a Kamila Lhotáka, nebo v současnosti Jana Sokola, Jana Rychlíka, Martina C Putnu, Renatu Fučíkovou nebo Zdeňka Zieglera, doplnil.

„V současné době vydává Vyšehrad více než 80 nových titulů ročně a patří mezi 20 největších českých nakladatelství. Významně jsme rozšířili náš ediční plán a rozpracovali řadu velkých projektů,“ uvedl ředitel nakladatelství Vyšehrad Pravomil Novák. Doplnil ale, že velikost nakladatelství omezovala financování rostoucí produkce nebo snahu získat atraktivní překladový titul, o který usilovalo více velkých nakladatelů. Silná koncentrace knižního trhu podle něj také ztěžuje vlastní distribuci, proto se Vyšehrad rozhodl spojit s velkou skupinou.

BRAND24

Skupina Albatros Media dosáhla loni konsolidovaných tržeb přibližně 750 milionů korun. Její produkce pokrývá přes 17 procent nakladatelského trhu v Česku; každoročně uvede na trh více než dva tisíce knih.

Čtěte také:

Kellnerova PPF koupí bulharskou Novu. Největší mediální skupinu v zemi

Valenta rozšiřuje mediální síť. Na Slovensku koupil list Pravda

PPF se stáhla, o koupi majitele Novy mají zájem už jen Číňané a Penta


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).