Menu Zavřít

Zemětřesení v Mexiku má 295 obětí, pátrání po přeživších pokračuje

23. 9. 2017
Autor: čtk

V Mexiku po úterním zemětřesení, které si vyžádalo podle poslední bilance 295 obětí, stále pokračují záchranné práce. Podle ministra vnitra Miguela Osoria Chonga ještě v pátek záchranáři vytáhli z trosek živé lidi. Počet obětí ale zřejmě ještě poroste.

Nejvíce lidí zemřelo po úterních otřesech v metropoli Mexika, kde úřady zatím hlásí 157 obětí. Mezi mrtvými v hlavním městě úřady zatím potvrdily osm cizinců - jde o čtyři ženy z Tchaj-wanu, jeden muž z Jižní Koreje, jeden Španěl, jeden Argentinec a žena z Panamy.

Sedmdesát tři osob nepřežilo zemětřesení o síle 7,1 stupně ve státě Morelos a 45 jich zemřelo ve státě Puebla, další obětí hlásí také státy México, Guerrero a Oaxaca.

Ve všech postižených oblastech bylo podle národního archelologického a historického ústavu poškozeno také 373 historických památek, z toho 14 muzeí. Ani tato bilance zatím není konečná. Žádnou z památek ale nebude nutné zbourat, většinou jde o poškození výzdoby. Někde se ale zřítily části kupole či zvonice. V metropoli byla poškozena i slavná metropolitní katedrála, z níž se zřítila jedna ze soch zdobící hlavní portál a kříž z jedné ze zvonic.

V hlavním měst Mexika bylo podle šéfa Národní civilní obrany Luise Felipeho Puenteho poškozeno na 3000 domů, 38 budov se zřítilo.

Mexické námořnictvo, které se významně podílí na záchranných pracích a z trosek od úterního zemětřesení vyprostilo v mexickém hlavním městě 115 živých lidí, se omluvilo za dezinformaci ohledně zasypané holčičky Fridy Sofie ve škole na jihu metropole. Zpráva o přeživší dívence se objevila v mexickém tisku ve středu. Několik hodin Mexičané a s nimi i zahraniční média sledovala s napětím, zda holčičku záchranáři vyprostí. Nakonec se ale ukázalo, že žádná taková dívka do Rébsamenovy školy v metropoli nechodí.

Major námořnictva José Luis Vergara později uvedl, že nechtěli šířit falešné naděje, ale že informace se zrodila „v reálném čase“. Z Rébsamenovy školy bylo po zemětřesení zachráněno 11 dětí a vyproštěna těla 19 mrtvých dětí a šesti zemřelých dospělých.

V souvislosti se zřícením této školy, ale i dalších budov v metropoli, se začaly objevovat spekulace, zde byly při výstavbě dodrženy nejnovější normy zavedené po ničivém zemětřesení z roku 1985. Podle experta na zemětřesení z národní mexické univerzity Roberta Pirally zřejmě nebyly, ale zatím je prý brzy určit, zda šlo o zanedbání povinností či třeba o korupci.

Škola, která se stala symbolem nynějšího zemětřesení v metropoli, měla několik budov. A zatímco ty starší úterní otřesy vydržely, zřítila se budova postavená po roce 2000.

Podívejte se na video zachycující práci záchranářů:

BRAND24

Déšť a bouřky předpovídá mexický meteorologický ústav i pro státy Morelos či Puebla, které byly rovněž postiženy otřesy.

Na pomoc záchranářům už vyrazili například hasiči a specialisté se psy z Chile a Panamy, záchranné týmy vysílá také Brazílie, Ekvádor či Izrael.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).