Menu Zavřít

V Burgasu sjelo z dráhy letadlo Travel Service

18. 7. 2017
Autor: Profimedia.cz

V bulharském černomořském městě Burgasu sjel dnes ráno při opouštění přistávací dráhy mimo zpevněnou plochu letoun Airbus A230, který přiletěl z Brna. Podle dosavadních informací nebyl nikdo zraněn. Letiště v Burgasu bylo po nehodě několik hodin uzavřené.

Mluvčí společnosti Travel Service Vladimíra Dufková sdělila, že letadlo na dané lince z Brna do Burgasu provozovala pro Travel Service řecká společnost Orange2fly. Na jeho palubě bylo 178 cestujících a šest členů posádky, nikdo z nich při události neutrpěl zranění. Všichni vystoupili normálně po schodech.

Airbus A230 se podle Dufkové „po přistání při opouštění přistávací dráhy ocitl mimo zpevněnou plochu letištní plochy“. Podle původní informace, kterou dostala od pracovníků letiště v Burgasu, měl letoun sjet ze zpevněné plochy jen předním kolem.

Pro lidi, kteří se měli airbusem vracet do Česka, Travel Service podle Dufkové nyní zajišťuje náhradní leteckou dopravu. Stroj společnosti Orange2fly nyní v Burgasu prochází technickou kontrolou.

Letiště v Burgasu bylo po této nehodě několik hodin uzavřené a všechny lety byly odkláněny do dalšího bulharského města na černomořském pobřeží, do Varny. Podle webových stránek letiště v Burgasu se od 12:15 místního času (11:15 SEĽČ) postupně obnovuje provoz.

Podle tiskového střediska letiště zatím není jasné, zda se jednalo o chybu pilota nebo zda sjetí letounu z dráhy způsobilo něco jiného. Podrobnosti zjišťují vyšetřovatelé bulharského ministerstva dopravy.

Podle serveru The Aviation Herald, který denně informuje o incidentech a kritických situacích v civilním letectví ve světě, měl letoun problémy s hydraulikou. Po přistání sjel vpravo z dráhy a zastavil se se všemi koly na nezpevněné ploše asi 1900 metrů od dráhy. Posádka po zastavení stroje radiovým spojením požádala o pomoc a sdělila, že měla po přistání potíže s hydraulikou a nešlo ovládat přední kolo.

BRAND24

Tuzemskou leteckou společnost Travel Service provázejí problémy. Velkou pozornost vzbudil případ slovenského pilota Travel Service, který byl v Kanadě odsouzen za to, že do kokpitu nasedl opilý.

Travel Service měl v posledních letech časté problémy:
Červen 2016
Stroj společnosti Travel Service musel cestou do Španělska neplánovaně přistát ve Francii. Na palubě s bezmála 200 pasažéry totiž poklesl tlak.

Únor 2014
Při mezipřistání na Azorských ostrovech se letadlu společnosti Travel Service poškodil během přistávacího manévru kvůli poryvu větru podvozek. Cestující poté čekali bezmála osm hodin na náhradní letadlo.

Leden 2014
Kvůli závadě na palivovém systému cestující Travel Service strávili 15 hodin na letišti v Dubaji. Ubytování na noc jim dopravce nezajistil.

Leden 2014
Spoj ze Srí Lanky provozovaný společností Travel Service nabral zpoždění 17 hodin. Cestující strávili po opuštění hotelu na cestě bezmála 40 hodin. „Kdyby se nás tam neujal manažer letiště Dubaj, tak jsme tam byli šestnáct a půl hodiny o hladu, neměli jsme k dispozici žádné deky, žádné polštáře,“ citoval server Novinky.cz jednu z cestujících.

Srpen 2013
Společnosti Travel Service zkolaboval pilot těsně před odletem z řeckého ostrova Rhodos. „Měl zdravotní problémy,“ potvrdila mluvčí Dufková.

Dále čtěte:

Vyhoďme ho z kola ven aneb Kdy musí aerolinky platit odškodné?

China Eastern chce podíl na pražském letišti, Ťok to bere s rezervou


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).