Menu Zavřít

Ústupek stavebního úřadu. Povolil podzemní patra v Soukenické

14. 4. 2017
Autor: Profimedia.cz

Stavební úřad dodatečně povolil zemní práce a výstavbu základů na místě nezákonně zdemolovaného domu v pražské Soukenické ulici číslo 12. Dostavbu dalších nadzemních pater objektu už ale neposvětil. Investor, firma BauInvest, nesouhlasí s tím, že dům zboural nelegálně.

Rozhodnutí úřadu legalizuje stavbu dvou podzemních podlaží tvořených betonovou konstrukcí a základovou desku. „Stavba je z konstrukčního hlediska připravena pro nástavbu dalších podlaží - tato podlaží nejsou předmětem dokumentace pro dodatečné povolení stavby,“ píše se v dokumentu, který zveřejnil stavební úřad pro Prahu 1 na úřední desce. Zároveň uvádí, že stavba případných dalších nadzemních podlaží se nepovoluje.

Zchátralý klasicistní dům v Soukenické ulici číslo popisné 12, který byl prázdný od roku 2007, byl zbořen na podzim roku 2015. Podle vlastníka kvůli tomu, že byl kontaminován chemikáliemi. Památkáři povolili dostavbu domu na osmipatrový objekt s byty a kancelářemi, zbouráním ale jejich souhlas přestal platit. Podmínkou totiž bylo zachování uliční fasády a dalších cenných prvků domu.


Památkáři zasáhli na Výstavišti. Čtěte:

BRAND24

Pražští památkáři dají červenou provizorní hale na Výstavišti

Pražské Výstaviště


Stavební úřad Prahy 1 tehdy demolici povolil. Podle ministerstva pro místní rozvoj ale bylo jeho rozhodnutí nezákonné, odstranění stavby lze nařídit jen v případě, že bezprostředně hrozí její zřícení. Podle vlastníka byl ale stav domu havarijní a konstrukce byla kontaminovaná toxickými látkami z doby, kdy v ní sídlila výroba léčiv a chemická laboratoř. S rozhodnutím ministerstva proto nesouhlasí. Odvolat se může i proti aktuálnímu rozhodnutí.

Další zprávy z městské části:

Opravy za desítky milionů vrátí Staroměstský orloj do stavu z 19. století

Policie vyšetřuje zastupitele Skálu z Prahy 1 kvůli úplatkům


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).