Menu Zavřít

Rada Prahy 12 odebrala kompetence radním. Za porušení koaliční smlouvy

30. 3. 2017
Autor: Profimedia.cz

Rada Prahy 12 ve středu odebrala kompetence radním Daniele Rázkové a Zbyňku Boublíkovi ze Změny pro Prahu 12. Strana podle ANO a ČSSD porušila koaliční smlouvu. Informovala o tom mluvčí radnice Radka Černá. Rázková uvedla, že jim bylo doručeno také vypovězení koaliční smlouvy. Kompetence obou přešly prozatím na starostu Milana Maruštíka (ANO).

„Důvodem bylo porušení dvou bodů koaliční dohody. Konkrétně při nepodpoření rozpočtu i přes fakt, že proběhlo dohodovací a smírčí jednání, na němž byl hledán kompromis,“ uvedla Černá. Druhým bodem byla údajně lživá kritika.

Boublík měl na modřanské radnici v kompetenci školství, sociální věci a sport, Rázková územní rozvoj a evropské fondy. Oba ale v radě dál zůstávají. „Nemohl jsem jako radní pro školství hlasovat pro rozpočet, kde se skokově výdaje na školství snižují o 30 procent. Existují vážná rizika, že bude provoz škol ohrožen,“ řekl Boublík. Přijatelný by byl podle něj pokles poloviční. Změna se podle něj nyní rozhoduje o dalším fungování koalice.

Znovu bude podle místostarosty Jana Marhoula (ČSSD), který je za finance městské části zodpovědný, rozpočet předložený na příštím jednání zastupitelstva. Zákon o Hlavním městě Praze podle mluvčího magistrátu Víta Hofmana městským částem neukládá, do kdy mají rozpočet schválit. Čtvrť tak hospodaří dál v rozpočtovém provizoriu s měsíčními výdaji na úrovni jedné dvanáctiny loňského rozpočtu.


Přečtěte si rozhovor se starostou městské části:

Starosta Prahy 12 Marušík: Z Komořan chceme mít místo, kde lidé žijí

Starosta Prahy 12 Milan Marušík


Neschválením rozpočtu vyvrcholily několik měsíců trvající koaliční spory. Volby vyhrálo na podzim 2014 hnutí ANO, spojilo se s ČSSD a Změnou, společně měli 20 z 32 hlasů. V koaliční smlouvě bylo dohodnuto, že první polovinu volebního období bude starostkou Rázková, pak vedení převezme ANO. Loni v listopadu ji proto nahradil Maruštík.

BRAND24

Proti sobě hlasovali koaliční partneři nejen kvůli rozpočtu. V tajném hlasování odmítla většina 21 zastupitelů odvolat radního Ivana Jurku, který v listopadu nastoupil za Změnu, z níž ale odešel. Ta ho chtěla nahradit svým kandidátem. Podpořili také usnesení opozice, v němž ukládají prověřit, jestli při vydání knihy Prahou 12 křížem krážem placené radnicí nedošlo k porušení zákona.

Rada městské části je devítičlenná, všichni radní jsou městskou částí placení. ANO má čtyři radní, ČSSD a Změna mají po dvou. Jurka je nezařazený.

Další zprávy z městské části:

Komořany propojí s okruhem projekt za 2,2 miliardy

Chytré město: Praha 12 se otevřela obyvatelům „na mobilu“


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).