Menu Zavřít

Předání pražského osvětlení provázejí emoce

21. 1. 2017
Autor: prague-up.com

Pražská světla se každý den rozsvěcí, běžný občan nepozná rozdíl, přesto je něco jinak. Hlavní město si od začátku nového roku provozuje osvětlení samo, respektive pod firmou Trade Centre Praha (TCP), a ve spolupráci se společností PREdistribuce. Bývalému provozovateli, firmě Eltodo Citelum, Praha na konci roku neprodloužila smlouvu. Zástupci firmy si teď stěžují na nestandardní postup magistrátu, nikdo si podle nich nepřevzal například ani dokumentaci. Podle města i TCP vše funguje, jak má.

Klíče od zapínacích míst prý přitom firma musela odevzdat na podatelně magistrátu. Podle mediálního zástupce společnosti Eltodo Vladimíra Bystrova není problém v tom, že by se světla nerozsvítila, jsou nastavená automaticky, ale v v tom, že si nikdo vlastně oficiálně nepřevzal dokumentaci k tisícům míst, kde jsou nainstalovaná. Město přitom podle něj na to mělo času dost.

„Smlouva na zajištění správy, provozu a údržby veřejného osvětlení vypršela poslední den minulého roku. Přestože jsme orgány města od srpna vyzývali k jednání o způsobu a termínech předání celého systému, zástupci města si teprve dva dny před koncem smlouvy vyžádali návrh harmonogramu předávání,“ uvedla jednatelka společnosti Mona Sandescu. Eltodo podle ní kvůli tomu bylo nuceno systém provozovat i po skončení smlouvy. Minulý týden na pokyn radního Karla Grabeina Procházky Eltodo přestalo v souvislosti s osvětlením vykonávat jakoukoliv činnost.

„Do včerejšího dne jsme přijali 390 hlášení o haváriích,“ uvedl Bystrov a dodal, že Eltodo teď všechny volající odkazuje na společnost PREdistribuce. Přístup města k převzetí osvětlení se mu zdá prapodivný. „Nedošlo k žádnému právnímu předání, nikdo se neozval, nikdo s námi nemluvil,“ zmínil.

Společnost TCP zajišťuje pouze vybrané činnosti související se správou a provozem veřejného osvětlení v Praze. „Pro tento účel také uzavřela smlouvu se společností PREdistribuce, která provozuje dispečink, odstraňování poruch a havárií veřejného osvětlení. Spolupráce již funguje,“ uvedl generální ředitel a předseda představenstva společnosti Robert Plavec.

Dodal, že obyvatelé hlavního města se nemusí rozhodně obávat toho, že by světla přestala svítit. TCP podle Plavce postupně přebírá všechny potřebné podklady a náležitosti. „Vzhledem k tomu, že ve správě a provozu osvětlení v Praze došlo ke změně po dlouhých 18 letech, vyžádá si kompletní předání takto rozsáhlého souboru zařízení více času, není to záležitost několika dnů. Každodenní provoz veřejného osvětlení to ale neovlivňuje,“ sdělil serveru Euro.cz.

Prostě se stará

O žádných problémech, zdá se, neví ani magistrát. „Smlouva se společností Eltodo Citelum skončila k 31. prosince 2016, od 1. ledna 2017 tyto služby zajišťuje společnost Trade Centre Praha. Ta k zajištění nezbytných činností nutných k fungování veřejného osvětlení uzavřela smlouvu se společností PREdistribuce,“ zmínil pouze na otázky předávání mluvčí magistrátu Vít Hofman.

BRAND24

Provoz osvětlení provází potíže řadu let. Smlouva z roku 2008 skončila před několika lety a radní ji opakovaně prodloužili bez výběrového řízení. Šlo o zakázky za stovky milionů korun. Politici směřovali k otevřené miliardové soutěži, z níž měl vzejít trvalý správce světel. Připravovaný tendr z roku 2013 ale nakonec v listopadu zrušili, mimo jiné kvůli výtkám Úřadu pro hospodářskou soutěž (ÚOHS).

Společnost Eltodo Citelum je společným podnikem skupiny Eltodo a sdružení ČEZ a EDF, o pražské osvětlení se starala od roku 1998.

Dále čtěte:

Praha se postará o veřejné osvětlení. Současnému správci neprodloužila smlouvu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).