Menu Zavřít

Praha proinvestovala za tři měsíce 1,6 miliardy korun. Za plánem výrazně zaostává

6. 6. 2017
Autor: ČTK

Výše investic Prahy v prvním čtvrtletí letošního roku stoupla oproti loňsku o asi 450 milionů korun na 1,6 miliardy. Přestože meziročně částka poskočila nahoru, tvoří jen 11,44 procenta z celkem plánované sumy investic. Celkem hospodaření Prahy skončilo v prvním čtvrtletí přebytkem 3,356 miliardy, což je o asi 214 milionů meziročně více. Vliv na hospodaření měla zejména výše příjmů. Vyplývá to ze zprávy o plnění rozpočtu k 31. březnu 2017, kterou v úterý schválili pražští radní.

„Výsledky plnění rozpočtu vykazují za první čtvrtletí letošního roku zlepšení. Ačkoliv toto roční období nebývá klimaticky příznivé, Praha zlepšila tempo čerpání investic ve srovnání se stejným období loňského roku o 450 milionů korun a oproti roku 2015 dokonce o 760 milionů korun,“ uvedla náměstkyně primátorky Eva Kislingerová (ANO).

V rámci kapitálových výdajů vydalo město nejvíc peněz do městské infrastruktury, a to téměř 727 milionů korun. Na druhém místě bylo školství a na třetím doprava. Nejméně pak dalo do kultury a cestovního ruchu, a to necelých 25 milionů.


Přečtěte si o hospodaření Prahy:

Pražský přebytek hospodaření 12,3 miliardy? Naprostý diletantismus, tvrdí ODS

 Pohled na Pražský hrad z méně tradičního úhlu.


Celkově hospodářství skončilo k 31. březnu 2017 přebytkem. Ten vznikl vyššími příjmy hlavně v oblasti daňových příjmů, které se vyšplhaly na 12 miliard korun, což je o 1,2 miliardy meziročně více. Nejvyšší částku získalo město v rámci DPH.

BRAND24

Výdaje tvořily celkem 14,056 miliardy korun, z toho nejvyšší částka byly běžné výdaje, a to asi 12,5 miliardy. Nejvíce peněz šlo do oblasti školství a dopravy.

Praha bude podle plánu letošní rok hospodařit s výdaji 62 miliard a příjmy 47 miliard korun. Rozdíl dorovná z příspěvků státu.

Dále čtěte:

Magistrát zvažuje splacení části svého dluhu 22 miliard. Kolik dá, neví

Rok 2017: Největší položkou v investicích Prahy bude dostavba čistírny


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).