Menu Zavřít

Odpudivý vzhled a pochybná účinnost. Politici kritizují zátarasy v centru Prahy

22. 9. 2017
Autor: ČTK

Centrum metropole zahradily žlutočerné betonové bezpečnostní zátarasy. Mají zabránit teroristickému útoku vozidlem. Nad jejich rozmístěním i podobou ale kroutí hlavou nejeden pražský politik. „Vzhled zátarasu je odpudivý, je v rozporu se schváleným manuálem veřejných prostranství, který požaduje, aby podobné prvky nebyly takto křiklavé,“ myslí si například předseda opozičního zastupitelského klubu Pirátů Jakub Michálek.

V zátarasech jsou navíc podle něj mezery. „Kdyby tam nějaké auto chtělo projet, má možnost. Nemyslím si, že dává smysl tyto zátarasy stavět. Způsobů, jak spáchat teroristický útok, je mnoho a tohle jeho pravděpodobnost nesníží,“ uvedl.

Podle náměstkyně primátorky Petry Kolínské (SZ/ Trojkoalice) není estetika nejdůležitější, přesto politička doufá, že zábrany zmizí co nejdříve. Podle náměstka primátorky Petra Dolínka (ČSSD) ve čtvrtek vedení Prahy podobu zábran řešilo. „Přikláním se k rychlému nalezení zábran, které se budou na Staroměstské náměstí více hodit,“ poznamenal Dolínek.


Pražské zátarasy obrazem:


Dodal, že současná podoba zábran se mu sice také nelíbí, ale bezpečnost je důležitější. Stupeň bezpečnostních opatření podle něj navíc stanovuje stát.

Předsedkyně opozičního klubu zastupitelů za ODS Alexandra Udženija kritizuje nekoncepčnost umístění zátarasů. „Co se provedení týče, nechápeme, jak to, že vedení města vůbec nekonzultovalo provedení s památkáři. Ze zkušenosti víme, že památkáři mají problém se sebemenším detailem v historickém centru, a nakonec někdo do srdce Prahy postaví takovou šílenost,“ tvrdí Udženija.


Ochrana před terorismem? Praha v centru postavila betonové zátarasy

Betonové zátarasy na Staroměstském náměstí


„Předpokládáme, že potřeba umístění nových bezpečnostních prvků v centru Prahy má opodstatnění, a jakékoliv zvýšení bezpečnosti pro obyvatele Prahy a turistů vítáme,“ dodala. Přesto věří, že se jedná o provizorní řešení a barevné bariéry nebudou hyzdit Staroměstské náměstí dlouho.

BRAND24

Vedení hlavního města nechalo na Staroměstské náměstí z bezpečnostních důvodů nainstalovat betonové zátarasy ve středu. Takzvané city bloky jsou umístěny u ústí Pařížské ulice na náměstí. Magistrát je tam umístil na podnět policistů. Instalované bloky jsou ve vlastnictví pražské radnice a jejich pořízení stálo několik desítek tisíc korun. Místo na bloky vybralo město vzhledem k tomu, že se jedná o prostor, kde se pohybuje velké množství lidí.

Městská firma Správa služeb instalovala city bloky již na Mariánské hradby, zmíněné Staroměstské náměstí a v rámci akce Birell Grand Prix Praha 2017 na Václavské náměstí. Měly by být rovněž v Jeruzalémské a Maiselově ulici.

Dále čtěte:

Prahu zasáhla bezpečnostní opatření kvůli Berlínu

Pražská náměstí uzavřely zátarasy. Auto se přes ně nedostane


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).