Menu Zavřít

Kongresové centrum Praha chce být smart. Mění technologie i interiér

21. 6. 2017
Autor: Profimedia.cz

Kongresové centrum Praha (KCP) pokračuje v rozsáhlé rekonstrukci interiérů. Kompletní modernizace čeká technologie a kabely, přibude wi-fi síť, digitální navigační systém a rekonstrukcí projdou i toalety, koberce či stěny. V červenci také podle obchodní a marketingové ředitelky Lenky Žlebkové KCP vybere vítěze architektonické soutěže na dostavbu nové multifunkční haly.

Hala, která má nabídnout přes pět tisíc metrů čtverečních výstavní plochy, bude stát na jižní straně centra. Náklady na její výstavbu Žlebková odhadla na 300 milionů korun, částka ale podle ní není definitivní. Dokončení stavby čeká v roce 2020. Příští rok chce podle ní KCP začít vyjednávat stavební povolení. Hala by měla po otevření sloužit například i kultuře, koncertům nebo sportovním a firemním akcím. Mělo by také být možné ji rozdělit pro pořádání několika souběžných akcí.

„Měli jsme jasný požadavek na velikost výstavní plochy, protože co nás trápí, je právě nedostatečná plocha výstavních prostor,“ uvedla Žlebková. Poznamenala, že s historickou severní variantou výstavby haly směrem k Nuselskému údolí už se nepočítá

Do vnitřní modernizace budovy investuje kongresové centrum 350 milionů korun. Vyměnit za ně chce toalety, nábytek, ale například i zásuvky. Investuje do zvýšení bezpečnosti a nového kamerového systému. Rekonstrukce interiéru by podle Žlebkové měla být hotová do listopadu, kdy KCP hostí kongres Mezinárodní kongresové asociace (ICCA). Kongresové centrum chystá podle generálního ředitele Romana Ray Strauba také takzvaný rebranding a nové logo.


Přečtěte si rozhovor s generálním ředitelem KCP:

Roman Ray Straub: Přichází období, které je na kongresy chudší

Podle generálního ředitele KCP Romana Ray Strauba má centrum potenciál


Hotová už je podle vedení centra rekonstrukce kotelny a klimatizace za 130 milionů korun. Systém se dá nově nastavit podle aktuální vytíženosti jednotlivých sálů. V případě, že se v nich žádná akce nekoná, jsou klimatizace a topení vypnuté, což v minulosti nebylo možné. Na systém mají být napojena v budoucnu i nová led světla. KCP v rámci energetických úspor zvažuje výhledově i instalaci solárních panelů na střechu. „Naší dlouhodobou vizí je stát se smart budovou,“ uvedla Žlebková.

Kongresové centrum Praha i nadále usiluje o umístění mezi pětici nejlepších evropských kongresových destinací. V současnosti je Praha mezi světovými kongresovými destinacemi podle asociace ICCA na 11. místě. Roman Muška z Prague Convention Bureau upozornil, že poslední dobou o sobě dávají hodně vědět konkurenční asijské kongresové destinace. „Udržet se bude čím dál těžší,“ poznamenal.

BRAND24

Kongresové centrum Praha může jako jediné v republice podle Žlebkové hostit kongresy pro více než 1500 delegátů. Pořádá okolo dvou set akcí každý rok a až 22 akcí ročně pro více než 2000 lidí.

V současnosti má KCP dva akcionáře, většinovým vlastníkem je stát s 55 procenty, menšinovým hlavní město. Stát do centra majetkově vstoupil v roce 2014, kdy za společnost splatil dvoumiliardový dluh. Součástí Kongresového centra Praha je také hotel Holiday Inn a Business Centrum Vyšehrad. Kapacita prostor centra umožňuje konání kongresů až pro 9300 účastníků ve více než 50 sálech, saloncích a jednacích místnostech.

Dále čtěte:

Magistrát chce vyplatit stát z Kongresového centra, nevylučuje vstup investora

Na Vyšehradě se bude vylepšovat


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).