Menu Zavřít

Zvýšení příspěvku na péči a podpora vícerčat. Novela prošla vládou

29. 3. 2017
Autor: CC BY-SA 3.0: Ickkakce-Wikimedia Commons

Vláda posílá Sněmovně k posouzení návrh novely zákona o sociálních službách. Schválila například silnější podporu rodin s trojčary a vícerčaty a zvýšení příspěvku na péči. V určitých případech by měl být podle návrhu příspěvek zvýšen z 13 200 na 19 200 korun.

O rozhodnutí kabinetu informoval mluvčí vlády Martin Ayrer. Vláda podle ministerstva zdravotnictví schválila v rámci diskuse o novele o sociálních službách také legislativní zakotvení hospiců do českých norem a úpravu zákona o zdravotních službách.

Návrh zákona počítá s tím, že rodiče, jimž se narodí trojčata či čtyřčata, by mohli mít nárok na bezplatnou pečovatelku. Novela by měla podle návrhu, který šel do vlády, stanovit minimální sumu, která by se poskytovala na dotace na sociální služby. Podle ministerstva to zvýší jistotu financování a stabilitu systému. Změnit by se měla i pravidla registrací služeb.


Vláda schválila návrh zákona o zálohovaném výživném. Přečtěte si více:

Ilustrační foto


Službu umírajícím budou moct podle návrhu nabízet poskytovatelé zdravotních služeb paliativní nebo domácí péče registrovaní podle požadavků zákona o sociálních službách.

Smyslem úpravy zákona o zdravotních službách je podle ministra zdravotnictví Milostava Ludvíka (ČSSD) deklarovat existenci hospiců, v nichž se pečuje o osoby v poslední fázi života. „Ministerstvo zdravotnictví předpokládá, že tato změna povede k větší dostupnosti hospicové péče pro všechny, kdo ji potřebují,“ uvedl v tiskové zprávě.


Přečtěte si, co si o tříměsíčním placeném volnu myslí Pavel Páral:

BRAND24

Marodí celá rodina

 Páral


Dále čtěte:

Příspěvek na péči činí až 15200 Kč: kde a jak o něj žádat?

Zákon o sociálním bydlení v koalici narazil. Šlechtová mluví o reálném socialismu

Praha rozdělí na podporu sociálních služeb a bydlení 300 milionů


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).