Menu Zavřít

Zrod stínové vlády i nové logo, sjezd Strany zelených úřadoval

22. 1. 2017
Autor: čtk

Sjezd Strany zelených, který se o víkendu konal v Hradci Králové, zvolil stínovou vládu. Bude v ní bývalá předsedkyně strany Jana Drápalová či bývalý liberecký primátor Jan Korytář. Tvoří ji straníci i nezávislí experti. Zelení rovněž představili nové logo.

„Současná vláda potřebuje odbornou i politickou oponenturu, protože se jí nedostává ze strany opozice,“ řekl dnes novinářům předseda strany Matěj Stropnický.

Kromě Jany Drápalové, která má v gesci životní prostředí, hradecký sjezd zvolil kunsthistoričku Milenu Partlovou stínovou ministryní kultury. Podnikatel Jiří Hlavenka má na starosti průmysl a obchod. Bývalá ředitelka odboru kontroly Ředitelství silnic a dálnic Milena Pošvářová se bude zabývat dopravou, Tomáš Nožička bude stínovým ministrem práce a sociálních věcí.

Zahraničí připadlo starostovi Prahy 4 Petru Štěpánkovi, který byl v týmu vyjednávačů o vstupu Česka do EU. Stínovou ministryní financí je Jana Johanisová a ministrem zdravotnictví Jan Trnka. Bývalý liberecký primátor Jan Korytář, který reprezentuje Hnutí Změna, je stínovým ministrem pro místní rozvoj.


Zelení si na sněmu vyjednali partnery do voleb. Čtěte o tom více:

Zelení si vyjednali první partnery pro sněmovní volby

Matěj Stropnický na sjezdu Strany Zelených


„Zhruba polovina lidí ve stínovém týmu jsou členové a členky Strany zelených, druhá půlka jsou nezávislé osobnosti zvenku. Jsou to odborníci ve své profesi, něco dokázali, teď je potřeba, aby to využili ve prospěch veřejnosti,“ řekl Stropnický.

Prioritou zelených je například železniční vysokorychlostní trať mezi Prahou a Brnem, bezplatná právní pomoc pro lidi s nízkými příjmy, ochrana soukromí na internetu, ukončení vývozu zbraní do zemí s nedemokratickým režimem nebo zákon o sociálním bydlení, který by mladým lidem nabídl domov místo sociálních dávek.

Do dlouhodobého programu zelení zařadili i aktivní volební právo od 16 let, omezení poslanecké imunity, která by platila jen na výroky a hlasování ve Sněmovně, legalizaci squattingu či možnost manželství osob stejného pohlaví.

Strana zároveň proměnila své logo. Je jím velké písmeno Z v zeleném provedení, které má symbolizovat Zelené, změnu a zemi. Zkrácené označení Strana zelených změnila se SZ na Zelení. „My jdeme do politiky hledat, definovat a prosazovat veřejný zájem,“ řekl v novém klipu Matěj Stropnický.

BRAND24


Přečtěte si exkluzivní rozhovor týdeníku Euro s Matějem Stropnickým:

Matěj Stropnický: Budeme vzdorovat dál!

Matěj Stropnický


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).