Menu Zavřít

Z EU zní před druhým kolem francouzských voleb podpora Macronovi

23. 4. 2017
Autor: čtk

Jednoznačnou podporu z Bruselu zatím slyší Emmanuel Macron, který se dnes podle odhadů probojoval do druhého kola francouzských prezidentských voleb spolu s nacionalistkou Marine Le Penovou. Jasně se pro něj vyslovil například hlavní vyjednavač EU pro brexit a bývalý eurokomisař z Francie Michel Barnier. Macronovi k výsledku v prvním kole blahopřál také předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Sobotka: Dobrá zpráva pro Francii i Česko
Odhadované vítězství centristického kandidáta Emmanuela Macrona v prvním kole francouzských prezidentských voleb je podle českého premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) dobrou zprávou pro Francii, Česko i Evropu. Sobotka to dnes napsal na twitteru.

„Tak to by byla dobrá zpráva:) Pro Francii, Česko i Evropu…,“ napsal Sobotka. Podle prvních odhadů zveřejněných krátce po uzavření volebních místností spolu s Macronem do druhého kola postupuje kandidátka krajní pravice Marine Le Penová. Odhady potvrzují očekávání založená na předvolebních průzkumech.

„Popřál mu hodně štěstí do budoucna,“ uvedl večer Junckerův mluvčí Margaritis Schinas.

Vyjednavač pro brexit Barnier na twitteru Macrona označil za patriota a Evropana. „Francie musí zůstat evropskou,“ poznamenal s tím, že před druhým kolem v něj má plnou důvěru.

Macron podle odhadů v prvním kole nad Le Penovou těsně vyhrál, pozorovatelé očekávají, že v kole druhém posbírá i hlasy voličů, kteří v kole prvním volili některého z neúspěšných kandidátů. K jeho podpoře už ostatně vyzvali kandidáti obou tradičních francouzských stran - socialista Benoit Hamon i kandidát pravice Francois Fillon.

Europoslankyně a šéfka francouzské Národní fronty Le Penová kandiduje s programem jasně zaměřeným proti Evropské unii. Prosazuje například opuštění eura, uzavření hranic či tvrdá ochranářská opatření, která jsou v rozporu s evropským jednotným trhem.

Také eurokomisař pro hospodářské a finanční otázky a bývalý francouzský socialistický politik Pierre Moscovici v neděli v podvečer po vyhlášení prvních odhadů výsledků Macrona jednoznačně podpořil. Devětatřicetiletý centristický politik podle něj nyní „nese barvy“ všech demokratů a proevropanů. „Žádný hlas by neměl vyjít nadarmo. Můj dostane,“ zdůraznil Moscovici.


Sledujte první kolo francouzských prezidentských voleb:

prezidentských voleb ovládli Macron a Le Penová, shodují se odhady

Příznivci středového francouzského prezidentského kandidáta Macrona


Němec Manfred Weber, který v europarlamentu vede nejsilnější lidoveckou frakci, poděkoval republikánskému kandidátovi Fillonovi. Tradiční francouzská pravice se podle něj musí stát nejsilnější stranou v červnových parlamentních volbách. „Pro Francii je to nyní otázka budoucnosti či minulosti, ano nebo ne Evropě. Všichni demokraté se musí spojit,“ míní Weber. Le Penová podle něj byla slabší, než se čekalo a „hrdému francouzskému národu“ nemůže vládnout „pozérka“.

Macrona podpořil také Belgičan Guy Verhofstadt, lídr liberální frakce ALDE v Evropském parlamentu s tím, že ve druhém kole je třeba hlasovat pro Francii „tolerantní, ambiciózní a evropskou“.

Šéfka europarlamentní frakce zelených Franziska Kellerová připomněla, že ačkoliv je Le Penová ve druhém kole, je její výsledek slabší, než se čekalo. „Posun směrem k podpoře ultrapravicových populistů stagnuje a to je pro evropskou demokracii nadějné,“ uvedla.

Podle analytika Fabiana Zuleega z bruselského Střediska Evropské politiky (EPC) by byl Macronův úspěch dalším pozitivním momentem v EU po nedávných parlamentních volbách v Nizozemsku. „Německé volby také pravděpodobně přinesou proevropský výsledek,“ dodal Zuleeg.

„O Evropské unii v příštích dvou týdnech asi hodně uslyšíme,“ poznamenal večer v souvislosti s francouzskými prezidentskými volbami mluvčí europarlamentu Jaume Duch.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).