Menu Zavřít

Vláda dá na inovaci společenských věd tři miliardy

16. 1. 2017
Autor: Profimedia.cz

Až tři miliardy korun v následujících šesti letech zamíří na projekty aplikovaného společenskovědního a humanitního výzkumu. Vláda dnes na svém zasedání schválila program Technologické agentury ČR nazvaný ÉTA. Jeho úkolem je zvýšit inovační potenciál společenských a humanitních věd. Podle předsedy TA ČR Petra Očka program umožní reagovat na společenské výzvy 21. století. Státní rozpočet z toho podpoří program 2,4 miliardy korun.

První veřejné soutěže se uskuteční už v polovině letošního roku. ÉTA navazuje na program podporující aplikovaný společenskovědní výzkum a experimentální vývoj OMEGA z předloňska. Na jednání vlády ho předložil místopředseda pro výzkum Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).


Přečtěte si o podpoře, na kterou si mohou sáhnout české startupy:

Pražské vědeckotechnické parky a inkubátory si rozdělí 400 milionů korun


Do programu se mohou přihlásit autoři projektů, kteří budou zkoumat dopady změn souvisejících s nástupem čtvrté průmyslové revoluce, jako jsou nové technologie a digitalizace, kybernetika i virtuální realita. Společnost podle Bělobrádka prochází velkými změnami a čelí výzvám v otázkách demografického vývoje a migrace, proto potřebuje stát skutečně využitelné výsledky výzkumu, který toto pomůže řešit, uvedl.

V prosinci vláda schválila program THÉTA. V příštích osmi letech by měl disponovat zhruba 5,72 miliardy korun, z toho stát poskytne čtyři miliardy. Dotace na výzkum mohou využít například energetické firmy nebo podniky z oblasti obnovitelných zdrojů, distribuce a uchovávání energie.

BRAND24


Přečtěte si o modernizaci českého průmyslu:

Modernizace průmyslu vázne. Mládkovo ministerstvo rozdělilo jen 4 ze 120 miliard

ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).