Menu Zavřít

Úvěry na uzdě. ČNB má mít více pravomocí nad hypotečním trhem

16. 1. 2017
Autor: Tomáš Novák, Euro

Česká národní banka by měla získat zákonnou pravomoc určovat parametry úvěrů na bydlení. Vyplývá to z návrhu novely zákona o ČNB, který dnes schválila vláda. V současnosti centrální banka vydává parametry pro úvěry na bydlení formou doporučení, které není striktně vymahatelné. Novela by měla podle předloženého materiálu začít platit od července. Schválit ji musí ještě Poslanecká sněmovna, Senát a podepsat prezident Miloš Zeman.

Naposledy od loňského října funguje v praxi doporučení ČNB, podle kterého by banky již neměly poskytovat hypotéky na 100 procent hodnoty zajištěné nemovitosti. Maximální limit stanovený centrální bankou pro výši hypotéky je od října 95 procent hodnoty zajištěné nemovitosti a od letošního dubna pak bude 90 procent. Již loni v červnu, v době oznámení opatření, ČNB avizovala, že by k tomu chtěla mít uzákoněnou pravomoc.

Novela dále například ruší omezení pro operace mezi ČNB a dalšími bankami. Platná předloha totiž omezuje splatnost operací ČNB s bankami na tři měsíce a předpokládá, že centrální banka usměrňuje fungování pouze na peněžním trhu. To je trh, kde se obchoduje s finančními instrumenty se splatností do jednoho roku.

„Navrhovaná novela má za cíl tento stav odstranit a okruh možných operací centrální banky přiblížit statutu Evropského systému centrálních bank a Evropské centrální banky tak, aby ČNB byla v budoucnosti schopna pružně reagovat na nepředvídatelné události vyžadující změny v nastavení měnové politiky,“ uvádí materiál.

Chcete hypotéku? Spočítejte si její výši na webu Finance.cz

Celkově je důvodem novely reakce na změny v provádění měnové politiky v celosvětovém měřítku a v Evropské unii od vypuknutí globální finanční a ekonomické krize. „Stávající znění zákona o ČNB dostatečně nereflektuje aktuální vývoj,“ uvádí materiál.

Novela tak umožní nové nástroje v měnové politice, kterým je například v případě Evropské centrální banky odkup dluhopisů, ponechat k případnému využití v budoucnu. „Do budoucna je totiž nutno počítat s tím, že riziko dosažení nulové hranice úrokových sazeb zůstane oproti minulosti zvýšené,“ uvádí zpráva.

BRAND24

V případě roční zprávy o výsledku hospodaření ČNB, do zákona byla doplněna povinnost, aby tento dokument obsahoval vedle stávající informace o mzdách členů bankovní rady rovněž informaci o mzdách vedoucích zaměstnanců v přímé řídící působnosti bankovní rady.

Dále zákon například doplňuje pro ČNB možnost vydávat vedle pamětních mincí i pamětní bankovky.

Čtěte dále:

Skutečně musí banky zdražit hypotéky? Z velké části jen výmluvy

Nové minimum: hypoteční sazby mírně klesly na 1,77 procenta

 Ilustrační foto

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).