Menu Zavřít

Útok na podstatu systému: Bělobrádek chce, aby nahrávky Babiše prověřila BIS

16. 5. 2017
Autor: čtk

Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) navrhuje, aby se nahrávkami ministra financí Andreje Babiše (ANO) zabývala kromě policie i Bezpečnostní informační služba (BIS). Podle něj je třeba prošetřit, zda nejde o útok na podstatu ústavního systému.

Na dnešní tiskové konferenci Bělobrádek také doporučil, aby se prací Finanční správy v otázce jednokorunových dluhopisů zabýval kontrolní výbor Sněmovny. Na zvážení podle něj je i zapojení Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ).

„Bylo by dobré a požádám pana premiéra (Bohuslava Sobotku, ČSSD), aby celou situací se kromě policie zabývala i Bezpečnostní informační služba. Měla by být tím orgánem, který hlídá ústavnost, a my potřebujeme prověřit, zda nejenom se stal trestný čin, ale je třeba posoudit a vyšetřit, zda zde nejde skutečně o nějaký útok na podstatu ústavního systému,“ řekl Bělobrádek k situaci kolem nahrávek, které se objevily na internetu a na nichž Babiš hovoří s novinářem deníku Dnes, který mu v minulosti patřil.


Babišovo předražené mléko. Další ukázka, jak Agrofert vydělává na státu

 Agrofert


Předseda lidovců také označil za závažnou skutečnost, že se Finanční správa začala nedaněnými korunovými dluhopisy zabývat až po tlaku ze strany médií a poslanců. „Celou situaci u korunových dluhopisů i u dalších činností Finanční správy by mohly prošetřit i orgány Poslanecké sněmovny, zejména kontrolní výbor,“ řekl. Podle něho nelze připustit, aby panovaly pochybnosti o nezávislosti Finanční správy.

Podle Bělobrádka je na zvážení i to, zda by se situací ve Finanční správě a na Generálním finančním ředitelství neměl začít zabývat i NKÚ.

Opozice žádá vysvětlení

Činností Finanční správy by se Sněmovna měla zabývat i podle poslanců TOP 09. Opoziční strana kritizuje zejména její práci se zajišťovacími příkazy kvůli placení daní, které správa podle ní využívá nadměrně. Poslanci TOP 09 chtějí od Sobotky slyšet, do jaké míry vysvětlilo ministerstvo financí využívání tohoto nástroje, který je podle strany zejména pro malé firmy likvidační.

BRAND24

Používání zajišťovacích příkazů kritizoval i předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. Finanční správa podle něj ukazuje nepřiměřeně tvrdý postoj vůči malým firmám a velkých se bojí.

O Babišově kauze čtěte:

Policie šetří kauzu Babišových nahrávek, ujistila Bezpečnostní radu

Kauza Babišových nahrávek míří výš: europarlament bude řešit politické zneužití médií v Česku

Babiš označil schůzi Sněmovny za další pokus o svou "popravu"

Další nahrávka: Babiš řeší s Přibilem živý policejní spis


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).