Menu Zavřít

Trump slíbil, že si vyžádá souhlas Soulu před akcí proti Severní Koreji

17. 8. 2017
Autor: Profimedia.cz

Americký prezident Donald Trump jihokorejskému vedení slíbil, že v případě jakéhokoli rozhodnutí ohledně Severní Koreje si vyžádá svolení Soulu. V jihokorejském hlavním městě to dnes řekl prezident Mun Če-in. Nedávná ostrá prohlášení Bílého domu vyvolala v Jižní Koreji obavy z nové války.

Trumpova silná slova namířená vůči Pchjongjangu nebyla pronesena se záměrem podniknout vojenskou akci, řekl Mun při příležitosti prvních 100 dnů v úřadu. Vyzval severního souseda, aby se neuchyloval k dalším provokacím.

Šéf amerického sboru náčelníků štábů Joseph Dunford nedávno při návštěvě v Soulu řekl, že americká armáda připravuje vojenský zákrok proti Severní Koreji pro případ, že politické a ekonomické sankce selžou. Ujistil jihokorejskou generalitu, že americké jednotky jsou v plném rozsahu připraveny bránit sebe i své spojence.

Mun dnes Pchjongjang varoval, že bude-li dál vyvíjet jaderné zbraně, bude čelit daleko tvrdším sankcím, které Severní Korea nevydrží. Oznámil, že pokud zastaví provokace, zváží vyslání zvláštního zmocněnce do Pchjongjangu.


Zešílel Kim? Ani ne, ale přeskakuje Trumpovi. Přečtěte si komentář Lubomíra Hegera

Lubomír Heger


Napětí mezi Pchjongjangem a Washingtonem se v posledních době zvýšilo kvůli obavám, že Severní Korea je schopna umístit jadernou hlavici do rakety, která může zasáhnout Spojené státy. Obě země si tak vyhrožují vojenskými zásahy. Severní Korea minulý týden oznámila, že vypracuje plán útoku na americký tichomořský ostrov Guam.

Americká armáda dnes ujistila, že společné manévry jihokorejské a americké armády se budou konat podle plánu a začnou v pondělí. Konají se pravidelně každý rok a Pchjongjang je považuje za nácvik útoku na KLDR. Cvičení se vždy účastní desítky tisíc amerických a jihokorejských vojáků.

Čína, která je spojencem a hlavním obchodním partnerem KLDR, požádala USA a Jižní Koreu, aby od manévrů upustily a vytvořily tak podmínky pro zastavení zbrojeních programů v Severní Koreji.

Dunford k čínské žádosti řekl, že otázka vojenských manévrů není „prozatím součástí vyjednávání na žádné úrovni“.

„Radím, abychom cvičení nerušili. Jsou velmi důležitá pro udržení schopnosti spojenecké společné obrany. Dokud bude trvat severokorejská hrozba, musíme být připraveni této hrozbě čelit,“ řekl Dunford po setkání s čínskými zástupci v Pekingu. Místopředseda čínské Ústřední vojenské komise Fan Čchang-lung Dunfordovi sdělil, že podle názoru Pekingu je možné krizi kolem KLDR řešit jedině vyjednáváním.

BRAND24

Dále čtěte:

Kam dopadne příští atomovka? V posledních letech se scénáře mění

Strach ze sousedů? Vyřeší to jaderné zbraně

Válka s KLDR není na spadnutí, scénáře ale existují

Komentář: Jak nám svět drobet zvlčel

Jaderná situace KLDR musí být vyřešena mírovou cestou, zní ze Soulu

Už je to tady, báli se na Guamu. Rádia ale odvysílala varování omylem

 Ostrov Guam


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).