Menu Zavřít

Tillerson odsoudil úniky informací o atentátu v Manchesteru

26. 5. 2017
Autor: čtk

Spojené státy přebírají veškerou zodpovědnost za úniky informací z vyšetřování pondělního teroristického útoku v severoanglickém Manchesteru do médií. Po setkání s britským ministrem zahraničí Borisem Johnsonem to dnes řekl šéf americké diplomacie Rex Tillerson. "Zvláštní vztah" mezi USA a Británii podle něj ale incident s úniky neohrozí.

„Srdce jsou zlomená napříč Amerikou,“ řekl Tillerson k atentátu v multifunkční hale v Manchesteru, který si vyžádal 22 mrtvých a 116 zraněných z řad návštěvníků koncertu americké zpěvačky Ariany Grandeové.


Přečtěte si komentář k selhání Američanů:

Nespolehlivý spojenec USA

Vladan Gallistl


Britská policie ve čtvrtek na necelých 24 hodin přerušila výměnu informací s americkými tajnými službami. V úterý totiž do amerických médií unikly informace z vyšetřování teroristického útoku. Šéf britského protiteroristického policejního útvaru Mark Rowley dnes ale uvedl, že Spojené státy poskytly Británii „nové záruky“, načež Británie spolupráci obnovila.

Po pondělním atentátu unikla do amerických médií prostřednictvím amerických tajných služeb například totožnost předpokládaného atentátníka Salmana Abediho či fotografie částí důmyslné bomby z místa činu v multifunkční manchesterské hale.

„Přebíráme za to plnou odpovědnost a samozřejmě litujeme, že se to stalo,“ řekl dnes Tillerson. Úniky odsoudil, zároveň ale vyjádřil přesvědčení, že „zvláštní partnerství“ Británie a USA neohrozí.

BRAND24

Už ve čtvrtek odsoudil úniky také americký prezident Donald Trump. Přislíbil jejich důkladné prošetření a potrestání viníků. Britská premiérka Theresa Mayová s ním o problému hovořila během čtvrtečního summitu NATO v Bruselu.

O vyšetřování útoku v Manchesteru dále čtěte:

Britové po atentátu zadržují osm lidí, nalezeny byly i výbušniny

Německý tisk: Údajný útočník z Manchesteru letěl přes Prahu. Chovanec to odmítá


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).