Menu Zavřít

Teroristickému útoku mohl zabránit software. Kdyby ho německé úřady použily

28. 5. 2017
Autor: čtk/ap

Německé azylové úřady měly k dispozici program schopný určit původ žadatelů o azyl. Technologi, která mohla pomoci odhalit teroristy, ale začínají testovat až půl roku po útoku v Berlíně.

Program pro identifikaci a určování původu běženců vývojáři nabídli německým azylovým úřadům už loni. Podle počítačových expertů tento program mohl odhalit případy, jakým byl i ten Anise Amriho, strůjce teroristického útoku v Berlíně, nebo ten pravicového extremisty a současně nadporučíka německé armády Franka A. Ten se nechal registrovat jako uprchlík ze Sýrie, aby následně spáchal teroristický útok, který by svalil na uprchlíky.

Úřady však specializovaný software podle údajů deníku Frankfurter Allgemeine údajně kvůli obavám z porušení zákona na ochranu osobních údajů, ani neotestovaly.

O to se až nyní pokouší Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky (Bamf), do jehož kompetence patří zejména rozhodování o azylu i deportaci a integrace přistěhovalců. Deníku Frankfurter Allgemeine to potvrdilo spolkové ministerstvo vnitra. Citovaný deník s odvoláním na spolehlivý zdroj z azylových úřadů píše, že Bamf měl na počátku roku 2016 od německých a izraelských IT firem k dispozici nabídky speciálního softwaru. Nejméně jeden z nich vyvinula izraelská společnost s vazbami na tajné služby. Asistenční systémy měly být schopné mimo jiné automaticky rozpoznávat jazyky i dialekty a porovnávat fotografie.

Většina žadatelů o azyl je bez dokladů

Spolková vláda se ani nesnažila zjistit, kdo s migrační vlnou přišel. Podle oficiálních údajů 60 procent žadatelů o azyl přichází na úřad Bamf bez dokladů. Azylové úřady v září 2015 jen vycházely z kancléřčiny premisy, že prověřit milion lidí nelze a migrantům de facto otevřely hranice.

Imigrační úřad s ohledem na to, byť se zpožděním, urychleně zavádí asistenční systémy k prověřování uprchlíků a testuje je pro brzké široké nasazení. „Bamf prověřuje použití obrazové biometrie a rozpoznávání přízvuků,“ sdělilo spolkové ministerstvo vnitra. Po případném zavedení obrazové biometrie by Bamf porovnával fotografie pořízené při registraci žadatelů o azyl se snímky v databázi. Jednalo by se tedy o doplněk porovnávání otisků prstů.


Přečtěte si komentář o potřebě důmyslné azylové politiky:

Miroslav Zámečník: Není migrace jako migrace

 Uprchlíci v Řecku


Z nečinnosti politiky i úřady očividně vyburcoval až teroristický útok na vánočním trhu v Berlíně, jehož pachatel, Tunisan Anis Amri, se úřadům představil pod 14 různými identitami.

Nově úřady například smějí procházet obsah mobilních telefonů žadatelů. „Během vstřícné politiky kancléřky Merkelové přicházeli skoro všichni migranti se svými chytrými mobilními telefony, ale doklady buď ztratili, nebo zahodili. Jaký tedy bude postup, když si žadatelé své telefony nevezmou s sebou na úřad?,“ ptá se komentátor Holger Steltzner.

BRAND24

Naráží přitom na liknavost úřadů v minulosti, když se v případě pochybností spokojily s pouhým žadatelovým prohlášením, že pochází ze Sýrie. Jak se ale později ukázalo, 30 procent těchto domnělých Syřanů ze Sýrie vůbec nepochází, což nedávno potvrdil i ministr vnitra Thomas de Maizière. „To, že Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky nesměl zavčasu zavést systém prověřování původu migrantů analýzou přízvuku, je víc než jen pouhé opomenutí,“ zdůrazňuje Steltzner.

O azylové politice dále čtěte:

Evropské země loni poskytly azyl více než dvojnásobku uprchlíků oproti roku 2015

Loupežné gangy plundrují maloobchod v Německu, stěžují si podnikatelé

Němčina pro uprchlíky stála deset miliard. Devět z deseti firem je stejně nechce


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).