Menu Zavřít

Terorista z Londýna byl britským občanem, tajné služby ho znaly

23. 3. 2017
Autor: ČTK

Terorista, který ve středu v Londýně u parlamentu zabil dva chodce a jednoho policistu, byl občanem Spojeného království. Dnes to v projevu k poslancům prohlásila britská premiérka Theresa Mayová. Dodala, že Brita, jehož identita zatím nebude zveřejněna, v minulosti kvůli radikalismu vyšetřovala tajná služba MI5.

Atentátník, který byl při činu zabit, podle policie zřejmě jednal sám pod vlivem islámského terorismu. Bezpečnostní jednotky v rámci vyšetřování na několika místech provedly razie, při kterých bylo osm lidí zadrženo.

Mezi mrtvými a zraněnými, kterých bylo asi 40, nejsou podle dnešního prohlášení českého ministerstva zahraničí žádní Češi.

Ačkoli byl útočník před několika lety v hledáčku tajných služeb, nyní za hrozbu podle Mayové již považován nebyl. Premiérka rovněž prohlásila, že útok mířil na svobodu a demokracii, kterou britský parlament představuje. Teroristům vzkázala, že Británie se nebojí a že radikálové nikdy nezvítězí.

Policie nyní prověřuje útočníkovu minulost a také jeho styky. Na několika místech v zemi zásahové jednotky provedly v noci na dnešek razie, mimo jiné i v Birminghamu. Spekuluje se, že zde útočník bydlel a že z tohoto města pocházel i automobil, který k činu použil. Tyto informace ale úřady dosud nepotvrdily. Oznámeno nicméně bylo, že policie zadržela osm lidí.

Mezi oběťmi útoku je 48letý policista Keith Palmer, který hlídkoval u parlamentu, a 43letá Aysha Fradeová původem ze Španělska, která v Británii dlouhodobě žila. Identita třetí oběti, muže, oznámena nebyla. Původně úřady udávaly pět mrtvých včetně teroristy, dnes policie bilanci opravila na čtyři zabité včetně útočníka.

Mezi zraněnými, kterých byly podle středečních informací zhruba čtyři desítky, jsou vedle chodců tři policisté. Zranění podle Mayové utrpělo 12 Britů, čtyři Jihokorejci, tři francouzské děti, dva Rumuni, dva Irové, dva Řekové, jeden Polák, jeden Američan, jeden Němec a jeden Číňan, agentura AP informovala i o jednom Portugalci. Identita všech zraněných zatím potvrzena nebyla, poznamenala DPA. V nemocnici podle policie dnes nadále zůstalo 29 lidí, z nichž sedm je v kritickém stavu.

Britové i obyvatelé Londýna po útoku vyjadřují na sociálních sítích soustrast s oběťmi a městem a prohlašují, že se podobnými činy nenechají zlomit. O nezlomnosti hovořil i londýnský starosta Sadiq Khan, který vyzval k účasti na večerním pietním shromáždění na Trafalgarském náměstí.

Bezpečnostní experti považují útok autem do davu, jak se tomu stalo v Londýně, za oblíbený mezi teroristy, neboť provedení činu je snadné, finančně nenáročné a nevyžaduje složité přípravy.

BRAND24

Atentát podle ruského tisku ovlivní letošní volby, které se budou konat ve Francii a v Německu. Většina ruských novin vidí spojení mezi útokem a imigrací v Evropě. Podobný názor má i prezidentská kandidátka francouzské krajní pravice Marine Le Penová, podle které je nutné chránit hranice.

Čtyři mrtví a 40 zraněných: před britským parlamentem zabíjel terorista


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).