Menu Zavřít

Stále nad průměrem. Česká ekonomika je osmá nejrychleji rostoucí v EU

23. 9. 2016
Autor: Tomáš Novák, Euro

Meziroční růst české ekonomiky v letošním druhém čtvrtletí byl osmý nejvyšší ze zemí Evropské unie. Nejrychleji rostly ekonomiky Rumunska, Slovenska a Španělska. Vyplývá to z analýzy Českého statistického úřadu. Česká ekonomika ve druhém čtvrtletí stoupla meziročně o 2,6 procenta a ve srovnání s předchozím čtvrtletím o 0,9 procenta.

V mezičtvrtletním srovnání rostly nejrychleji Rumunsko a Maďarsko. Česká republika se s Polskem a Slovenskem dělila o třetí místo. Česká ekonomika tak rostla rychleji ve srovnání s průměrem EU. Prlměrný růst všech zemí EU byl meziročně 1,8 procenta a mezičtvrtletně 0,4 procenta.

BRAND24

„Ekonomice se dařilo díky mimořádně úspěšnému zahraničnímu obchodu a spotřebě domácností. Na rozdíl od investic, které výrazně podpořily růst v loňském roce,“ uvedla předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová.

Podle dřívějších komentářů analytiků údaje za druhé čtvrtletí potvrzují dobrou kondici české ekonomiky. Celkově by ekonomika měla podle analytiků za celý letošní rok vykázat růst o 2,3 až 2,5 procenta.


Čtěte dále:

Česká ekonomika vzrostla i díky zahraniční poptávce o 2,6 procenta

Studie: závislost české ekonomiky na Německu zesiluje

Čtvrtstoletí bez recese. Austrálie je v čele vyspělých ekonomik


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).