Menu Zavřít

Sporná pravidla pro národní parky prošla. Zemanovu vetu navzdory

4. 4. 2017
Autor: Profimedia.cz

Sporná nová pravidla pro všechny čtyři národní parky v Krkonoších, Českém Švýcarsku, Podyjí a na Šumavě budou platit. Sněmovna přehlasovala veto prezidenta Miloše Zemana, podle kterého novela o ochraně přírody a krajiny nepřihlíží ke zvláštnostem šumavského národního parku.

Novela přinese národním parkům podle ministerstva pro životní prostředí stabilitu díky tomu, že se stanovené zóny nebudou moci 15 let měnit, i otevírání národních parků, především Šumavy, šetrné turistice.

Zákon předpokládá rozdělení parků do čtyř zón - na bezzásahovou zónu přírodní, zónu přírodě blízkou, zónu soustředěné péče o přírodu a zónu kulturní krajiny, kterou by tvořilo zastavěné území. Vymezí se například taky cesty a trasy a místa pro táboření nebo pro splouvání řek. Zruší se zákazy rozdělávání ohňů v obcích nebo vjezdu mimo silnice. Stát nebude moci v národních parcích prodávat žádné své pozemky, na ostatní bude mít předkupní právo.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) uvedl, že ve stanovisku prezidenta nenašel nic nového. „Musím konstatovat, že zůstávám zcela na svém, že si myslím, že poslanecká verze novely zákona o ochraně přírody a krajiny je dobrá a je vyvážená,“ řekl.


Přečtěte si k tématu komentář Miroslava Zámečníka:

Šumava jako poušť

Makrooko Miroslava Zámečníka


V dnešní debatě ale opět vystoupili zejména odpůrci novely, kteří podobně jako prezident upozorňovali na odlišnosti šumavského parku. „Na jeho území jsou obce, v nichž žijí lidé. Měl by se na ně brát zřetel,“ řekl Václav Votava (ČSSD). Stejně jako například Jan Klán (KSČM) soudí, že Šumava by měla mít vlastní normu. „Zákon je sporný z hlediska odborného, občanského i politického,“ podotkl Jan Zahradník z ODS. Jeho stranický kolega Vladislav Vilímec označil předlohu za zákon proti obyvatelům Šumavy a proti Šumavě jako takové.

Naopak předseda TOP 09 Miroslav Kalousek řekl, že novela zachová určitou část divoké přírody budoucím generacím. TOP 09 jako konzervativní, byť opoziční strana proto podle něho nemá nejmenší důvod předlohu nepodpořit.

Sněmovna normu potvrdila hlasy 117 ze 149 přítomných poslanců, proti bylo 18 členů dolní komory. Novelu nepodpořili zejména poslanci ODS a KSČM.


Přečtěte si o stavebním boomu v Krkonoších:

Staveniště Krkonoše. Národní park zažívá stavební boom

 Jeřáb v Krkonoších (Autor Hynek Glos, koláž Euro)


Zeman se obává toho, že novela nejprve omezí a v dlouhodobé perspektivě skoro zcela potlačí oprávněné zájmy šumavských obcí, místních obyvatel i návštěvníků. Předloha podle něho nepřiměřeně nadřazuje hlediska, která se týkají životního prostředí, a může přispět k postupnému zániku lidského osídlení v národním parku.

BRAND24

Ve dvou nejcennějších zónách nebudou možné ani zásahy proti škodlivým organismům, v zóně s nejnižší ochranou bude omezena případná stavební činnosti, tvrdí prezident.

Před poslanci se přimlouval za přijetí senátních úprav. Horní komora chtěla v předloze například změnit pasáž o účelu národních parků, zvýšit práva tamních obcí a zrušit patnáctileté moratorium na rozdělování parků do jednotlivých zón podle stupně ochrany. Podle Zahradníka představovaly senátní úpravy pokus o kompromis. Sněmovna ale setrvala na svém znění normy. Účinná by mohla být od června.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).