Menu Zavřít

Sněmovna chce zastavit platby UNESCO. Poslancům vadí rezoluce proti Izraeli

23. 5. 2017
Autor: ČTK

Sněmovna odmítla novou rezoluci Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO), která podle ní popírá izraelskou svrchovanost nad Jeruzalémem. Současně dnes na návrh ODS vyzvala vládu, aby pozastavila české členské příspěvky této organizaci. Česko by letos mělo zaplatit UNESCO zhruba 30,2 milionu korun.

„Jediná možná sankce vůči této organizaci je, že ji přestaneme podporovat finančně,“ prohlásila místopředsedkyně poslanců ODS Jana Černochová. Platby by podle ní měly být zastaveny letos i v příštích letech, pokud UNESCO bude pokračovat v nenávistné rétorice vůči Izraeli a podléhat politizaci. Sněmovna o výzvě k pozastavení příspěvků rozhodla až na druhý pokus.

Rezoluce, kterou UNESCO přijalo počátkem května, podle místopředsedy Sněmovny a KDU-ČSL Jana Bartoška „potvrzuje trvalý, zaujatý a nepřátelský postoj UNESCO k jednomu ze svých členských států, jakož i nepřípustnou politizaci této organizace“.

Podobně odmítavé stanovisko Sněmovna přijala loni v říjnu k podobné rezoluci UNESCO k památkám ve východním Jeruzalémě, kterou navrhly arabské země a která podle Izraele opomíjí tisíciletý vztah Židů k tomuto městu. Loňská rezoluce používala pro místa v jeruzalémském Starém městě pouze arabské názvy.

Nynější rezoluce UNESCO kritizuje Izrael za vykopávky ve východním Jeruzalémě a označuje je za porušení mezinárodního práva. Izrael tuto část města obsadil za války v roce 1967, později ji připojil k západním čtvrtím a celé město označil za svou nedělitelnou metropoli. Dohody z 90. let počítaly s tím, že východní Jeruzalém bude hlavním městem palestinského státu.


Izrael také krátí platby:

Izrael opět pošle OSN méně peněz, protože „nevěří v UNESCO“

 Jeruzalém, jedno z jablek sváru mezi Izraelem a OSN.


Nejostřeji se vůči rezoluci vymezil poslanec TOP 09 Daniel Korte, podle něhož UNESCO cítí potřebu řešit pseudoproblém Jeruzaléma, nikoli ničení památek takzvaným Islámským státem. UNESCO podle Korteho prý také nijak neprotestovalo proti dřívějšímu arabskému ničení židovských památek. „Arabové se v obsazeném Starém městě chovali jako dobytek, což je jim vlastní,“ prohlásil mimo jiné Korte.

BRAND24

Vláda by se podle aktuální výzvy Sněmovny měla zasazovat o respektování Jeruzaléma jako hlavního města Izraele. Zároveň by se měla postavit proti krokům, „které falešným a zavádějícím způsobem překrucují historické skutečnosti a které v sobě nesou nenávistný protiizraelský duch“.

Přečtěte si také:

Esej: Hnutí Hamás 2.0

Izrael: velvyslanci půjdou kvůli rezoluci OSN na „kobereček"

Izrael se nepodřídí rezoluci OSN, prý je neobjektivní a hanebná


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).