Menu Zavřít

Skončí katalánští politici před soudem? Prokuratura obvinila místní vládu kvůli referendu

8. 9. 2017
Autor: čtk

Katalánská prokuratura dnes podala k nejvyššímu soudu v Katalánsku dvě stížnosti na členy vedení tamního parlamentu a tamní vládu kvůli chystanému referendu o nezávislosti této autonomní oblasti Španělska. Nyní je na soudu, zda stížnostem prokuratury vyhoví. V případě soudního řízení by politikům hrozil zákaz politické činnosti nebo i vězení.

Prokuratura rovněž podle listu El País požádala soud, aby zakázal katalánské vládě kampaň před referendem a varoval i katalánská média, aby reklamu vládě na plebiscit nezveřejňovaly.

Jednu stížnost vznesla katalánská prokuratura vůči členům vlády tohoto autonomního regionu. Dvanáct ministrů, premiéra Carlese Puigdemonta a vicepremiéra Oriola Junquerasa viní kvůli tomu, že schválili dekret vyhlašující referendum na 1. října. Podle prokuratury jednali proti výroku španělského ústavního soudu, který už v prosinci 2015 anuloval rezoluci katalánského parlamentu o uspořádání referenda o nezávislosti.

Prokuratura také žádá soud, aby v předběžném opatření zakázal webové stránky propagující referendum a aby varoval média se sídlem v Katalánsku před zveřejňováním vládní reklamy propagující referendum.

Katalánská prokuratura rovněž viní předsedkyni regionálního parlamentu Carme Forcadellovou a členy vedení parlamentu Lluíse Guinóa, Joana Nueta, Annu Simóovou a Ramonu Barrufetovou kvůli tomu, že tento týden umožnili projednání zákona o referendu ve zrychleném řízení.


Katalánsko zvažuje možnost vyhlásit nezávislost i bez referenda. Čtěte více

  Barcelona, demonstrace Katalánců za možnost hlasovat o nezávislosti


Pokud soud stížnostem prokuratury vyhoví, může katalánským politikům hrozit i vězení, a to v případě, že budou obviněni ze zpronevěry. Svolání a konání referenda vyžaduje výdaje veřejných peněz. A jelikož je podle prokuratury referendum protiústavní, jakýkoli výdaj z rozpočtu určený na protiústavní hlasování je nelegální.

Katalánští prokurátoři, včetně generálního prokurátora, dostali dnes také od španělského generálního prokurátora Josého Manuela Mazy pokyny, jak mají postupovat vůči úřadům a veřejným činitelům, včetně policie, v souvislosti s referendem.

BRAND24

Konání referenda o nezávislosti hospodářsky silného Katalánska prosazují separatistické strany, které mají v tamním parlamentu většinu. Opozice je ale proti, jak se ukázalo i tento týden při hlasování v katalánském parlamentu. Někteří poslanci v bouřlivé debatě argumentovali tím, že referendum je nelegální a odporuje ústavě. V názoru na oddělení od Španělska je rozdělena i veřejnost, podle průzkumů veřejného mínění zhruba půl na půl. Při nezávazném lidovém hlasování v roce 2014 se sice pro nezávislost vyslovilo zhruba 80 procent hlasujících, účast ale činila jen asi 40 procent.

Dále čtěte:

Katalánci budou hlasovat o nezávislosti. Referendum se chystá na 1. října

Skotská euroskepse roste. Může ohrozit referendum o nezávislosti


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).