Menu Zavřít

Senát kývl na regulaci hazardu, stát bude moci blokovat weby

26. 5. 2016
Autor: Martin Abegglen CC BY-SA 2.0 Flickr

Senát schválil přísnější regulaci hazardu beze změn. Ministerstvu financí tak ponechal možnost blokovat webové stránky s nepovoleným hazardem. Rozhodl o tom dnes navzdory snahám řady senátorů tuto možnost zrušit nebo alespoň omezit.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) námitky, že jeho úřad novou pravomocí kvůli jeho obecné formulaci dostane možnost zakázat jakékoli webové stránky, označil za liché. „Skutečně se nejedná o cenzuru internetu,“ prohlásil.

Zákon, který nyní posoudí prezident, uloží povinnost poskytovatelům připojení k internetu na území Česka zamezit přístupu na internetové stránky, které Babišovo ministerstvo bude mít na seznamu nepovolených internetových her. Ministr připomenul, že takovéto opatření má ve svých právních řádech 18 z 27 členských států Evropské unie. Bez něj by se podle Babiše zákon stal bezzubým, neboť každá druhá sázka na internetu je nelegální.

„V případě, že by nebyly upraveny efektivní nástroje pro blokování nelegálních internetových provozovatelů, tak by mohl poklesnout výnos daně z hazardních her až o 700 milionů korun ročně,“ varoval ministr.

Zejména ODS přesto chtěla tuto pravomoc ministerstvu odebrat, Libor Michálek (za Piráty) ji chtěl delegovat na soudy. To ale ministerstvo odmítlo kvůli zdlouhavosti procesu. Na soudy by se mohli obrátit poskytovatelé internetových služeb.

Jitka Seitlová (za SZ) se neprosadila s návrhem, aby nebylo nutné blokovat jednotlivé stránky, ale celé internetové domény. Podle zástupců poskytovatelů internetu by to pro ně bylo levnější kvůli menší technické náročnosti. V opačném případě by prý poskytovatelé museli promítnout až miliardové náklady do cen pro koncové uživatele.

Přečtěte si rozhovor týdeníku Euro s šéfem České spořitelny:

Největší problémy? Hazard a porno, říká šéf spořitelny

Šéf České spořitelny Tomáš Salomon.

Norma má zavést také opatření proti patologickému hráčství. Prostřednictvím rejstříku budou mít hazard zakázaný například lidé, kteří pobírají dávky pomoci v hmotné nouzi. Zákon také umožní zaměstnancům Celní správy vstupovat do heren, kontrolovat je a vymáhat sankce.

Povolování hazardních her bude nově dvoustupňové. Ministerstvo financí bude zajišťovat základní povolení ověřující způsobilost žadatele a splnění všech odborných a technologických požadavků, ale povolení k umístění herního prostoru bude ve výhradní pravomoci příslušné obce.

Zákonem bude zrušena možnost uplatnit dary Českému olympijskému výboru jako slevu na dani. Financování sportu prostřednictvím slevy na dani je nesystémové, zdůvodnil změnu Babiš. Místo toho se počítá se zvýšením výdajů státního rozpočtu na sport na šest miliard korun, dodal.

Zdanění hazardu bude nadále podléhat dvěma sazbám

Změní se pouze sazba u hracích automatů. Senát to podle očekávání schválil bez úprav. Zákon nyní dostane k podpisu prezident. Na technická zařízení, tedy hlavně automaty, se má vztahovat sazba 35 procent a na ostatní druhy hazardu tak jako dosud sazba 23 procent. Tento návrh kopíruje stav platný od ledna, kdy se na přístroje vztahuje sazba 28 procent a denní poplatek za automat činí 80 korun.

Vláda původně navrhovala tři daňové sazby na hazard, její plány ale zmařila Sněmovna. Ministerstvo financí neuspělo u poslanců s námitkou, že jejich verze připraví stát ročně o 300 milionů korun a obce o 150 milionů korun. Nová úprava má spolu se zákonem o regulaci hazardu nahradit dosavadní loterijní zákon z roku 1990 a v účinnost má vstoupit od příštího roku.

Čtěte dále:

Hazard bude podléhat dvěma sazbám zdanění, Babiš chtěl přitom tři

BRAND24

Senát zamítl rozšíření pravomocí NKÚ

Sněmovna posvětila vládě zvyšování penzí nad rámec zákona

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).